БЕБЕШКИ РАЗВОЈ: Во седмиот месец забава е седењето

Со оглед дека бебето станува се поподвижно, поведете сметка за неговата сигурност, пред се, направете домот да биде безбеден.

Бебето продолжува да брбори, повремено тестирајќи ја јачината на својот глас. Покажува се поголем интерес за детали и голма радозналост. Сфаќа дека некои предмети постојат и ако не се гледаат, а почнува да покажува и отпор ако го присилувате на нешто што не сака.

Што сега прави?

Седењето станува омилена забава. Во седмиот месец, повеќето бебиња може да седат брз придржување – иако би било добро да во нивна близина чувате преници за потпирање, во случај да изгубат рамнотежа. Сепак, рамнотежата се подобрува, па бебето ќе почне да си игра и во седечка положба.

Само по себе, ползењето не преставува равојна пресвртница, но размислувањето на бебето како да земе некој предмет надвор од неговиот домет, за него е важна пресвртница. Некои бебиња во седмиот месец, се влечат по стомачето, други ползат со помош на раце и нозе, а некои пак го користат задникот за да стигнат до таму каде сакаат.

Како да му помогнете?

Кога детето ќе види интерес предмет надвор од неговиот домет, можеби ќе се обиде да го земе. Исчекорот напред од седечка положба е многу важно движење. Со тек на време ќе продолжи да се движи на колена, а потоа ќе може и да се подигне во четриножна положба. На почетокот се лула напред-назад во таа нова положба, вежбајќи за следниот голем чекор: ползењето. Обезбедете му на детето доволно празен простор за неговите маневри и уживајте во секој следен, мал, но за него голем чекор.