БЕБЕШКИ РАЗВОЈ: Големи шест месеци

Во овој период, бебето е многу поврзано за вас и ќе му недостасувате кога нема да бидете пристуни, а кон непознати личности може да биде недоверливо.

ШЕСТ МЕСЕЦИ! Некои оваа возраст ќе ја наречат и полуроденден, а факт е дека зад вас е половина година и дека ова е една од важните пресвртници во животот на бебето.

 Што сега прави?

Во овој период, бебето е многу поврзано за вас и ќе му недостасувате кога нема да бидете пристуни, а кон непознати личности може да биде недоверливо. Со поглед ќе ги бара предметите кои ќе ги испушти од раце, а ќе може да го препознае предметот по одреден дел од него. Поради тоа, ќе му биде интересно и играта – криенка која може да ја игра до недоглед.

Како комуницира?

Бебето е сега поемотивно, а ќе рњагира и на чувствата во вашиот глас, па лутиот тон ќе го наведува на плачење, а ведриот на веселост. Ќе мрмори на свој јазик и ќе се чуди што не разбирате дека гу-га значи “земи ме“.

Како може да му помогнете?

Сега треба да почнете да воведувате цврста храна. Постепено нудете му мали залчиња кашеста (пасирана) храна како би се навикнало на неа.

Со оглед дека може да развие страв од непознати лица, ако некој непознат ја земе во раце, тоа ќе почне да плаче и немојте да ви биде непријатно. Земете го бебето во прегратка и обидете се да го смирите. Тоа никако не мора да значи да избегнувате нови лица, само предупредете ги оние во ваша близина да имаат трпение и да му приоѓаат полека.