Бебето не треба да се капе секој ден

Доволно е еднаш или два пати во неделата од глава до пети да го искапете бебето, тврди д-р Ари Браун, портпарол на Американската академија на педијатри.

Според д-р Ари Браун, портпарол на Академијата на педијатри на САД, родителите прават голема грешка што секој ден ги капат бебињата посебно кога им ја мократ главата. Освен тоа,не треба да користат премногу козметички препарати за капење, туку работите треба да се поедностават, со избор на хидратантни средства за хигиена без парфеми и бои.

Докторката препорачува уште неколку совети:

  • “Температурата на водата со која го капете бебето мора да биде соодветна. Таа треба да изнесува помеѓу 35 и 37 степени и никако да биде потопла. Затоа внимавајте на топлината на водата“

  • Многу родители стравуваат да го капат своето бебе додека не му падне папочето, но д-р Браун вели дека не треба многу да се грижат за тој дел кој веќе е зараснат, туку повеќе да внимаваат на кожата околу папакот. Ако случајно забележите гној ,нежно треба да се пребрише со медицински алхохол или газа натопена во обична вода.