Бидете претпазливи: Ова се седум клучни симптоми на новиот вид на коронавирус

Покрај трите најчести симптоми на COVID-19: треска, сува кашлица и губење на мирис и вкус, постојат уште седум клучни симптоми кои можат да бидат поврзани со новиот сој на коронавирус

Ако развиете какви било симптоми што би можеле да укажуваат на COVID-19, не ризикувајте – и вие и членовите на вашето семејство треба веднаш да се изолирате и да се тестирате што е можно поскоро

Појавата на новиот сој на коронавирус во Англија предизвика загриженост, а научниците и медицинските истражувачи континуирано работат на утврдување на изворот на новата варијанта.

Новата варијанта на коронавирусот наречена „VUI 202012/01“ вклучува генетска мутација на шилестиот протеин што може да биде причина за брзото ширење.

Покрај трите најчести симптоми на COVID-19: треска, сува кашлица и губење на мирис и вкус, постојат уште седум клучни симптоми кои можат да бидат поврзани со новиот вид на коронавирус:

  • Замор;
  • Губење на апетит;
  • Главоболка;
  • Дијареја;
  • Ментална конфузија;
  • Болки во мускулите;
  • Осип.

„Ако развиете какви било симптоми што би можеле да укажуваат на COVID-19, не ризикувајте – и вие и членовите на вашето домаќинство треба веднаш да се изолирате и да се тестирате што е можно поскоро“, советуваат истражувачите од „King’s College“,  пишува „Тајмс оф Индија“.

Поради новиот сој на коронавирус, Велика Британија воведе нови ограничувања за спречување на ширењето на вирусот, а некои европски земји ги затворија своите граници со Велика Британија.

Секако, за да се заштитите, не заборавајте да се придржувате и до претходно пропишаните мерки како што се носење маска, одржување на дистанца и редовно миење на рацете.