БРЕМЕНОСТ: Кои се 10. предупредувачки сигнали на кои треба да внимава секоја трудница

Телото се менува за време на бременоста, променет е центарот на носење на тежината, бидејќи жената носи поголема тежина и трудницата полесно се заморува.

Колку е корисно вежбањето, толку може да биде и опасно ако не се изведува правилно, соодветно на бременоста или ако е во претерана мера. Телото се менува за време на бременоста, променет е центарот на носење на тежината, бидејќи жената носи поголема тежина и трудницата полесно се заморува. Токму поради тоа мора внимателно да се вежба и притоа жената да го слуша своето тело, бидејќи тоа ќе и каже кога навлегува во опасната зона.

Меѓу најважните предупредувачки знаци и симптоми на кои мора да се внимава при вежбањето се:

  • Наусеа, мачнина

Тоа е знак дека во организмот има создадено повеќе млечна киселина која се создава како продукт на метаболизмот на мускулите. Ако мачнината продолжи и по прекинувањето со вежбање, тогаш трудницата треба да се јави кај својот гинеколог.

  • Вртоглавица

Ако трудницата има вртоглавица која трае или ако е придружена со заматен вид, главоболки и срцебиење, може да е симптом на силна анемија или друга сериозна болест која може да влијае на бременоста. Ако вртоглавицата продолжи и откако жената престанала со вежбање, тогаш таа треба да се јави кај гинеколог.

  • Нагло зголемување на телесната температура

Ако дланките на трудницата и станат лепливи или ако чувствува топли и ладни бранови, тогаш нејзиното тело кажува дека има проблем со терморегулацијата, што може да биде штетно за бебето. Ако температурата продолжи да се зголемува, итно треба да се оди кај гинеколог.

Колку е корисно вежбањето, толку може да биде и опасно ако не се изведува правилно, соодветно на бременоста или ако е во претерана мера.
  • Срцеви палпитации

Ако бремената жена при вежбање останува без воздух и прекумерно се поти, најверојатно е дека границата на оптимално вежбање е помината. Ако пак, срцето на трудницата за време на некои вежби забрзано чука дури и кога ќе престанат, тогаш е неопходен лекарски преглед.

  • Отоци

Дланките и стапала трудницата може да ги чувствува отечени, но болките во екстремитетите може да се последица од тромбоемболизам, односно воспаление на вените поврзано со коагу`лацијата на крвта во нив. Ако по еден час од престанување на вежбањето не се намали отокот, потребен е лекарски преглед.

  • Вагинално крвавење

Дел од бремените имаат лесна сукрвица за време на бременоста, што е причина за нивна загриженост. Рано во бременоста тоа може да е знак за спонтан абортус, додека во вториот и третиот триместар крвавењето се поврзува со заканувачко предвремено породување и проблеми со постелката, како на пример плацента превија или плацентарна абрупција. Овие две состојби бараат итна медицинска помош.

Кога гинеколошкиот преглед е итен

Колабирањето во текот на бременоста не треба да се сфати лесно. Може да се случи поради дехидратација како и поради сериозна состојба поврзана со големи проблеми во циркулациите. Мозокот останува без доволно кислород, што значи дека и бебето не го добива во доволно количество.

  • Заматен вид

За време на вежбањето трудницата може да почувствува заматување на видот, што е знак на дехидратација, поради што паѓа крвниот притисок, па оттаму и срцето работи забрзано, вели докторката. Таа предупредува предупредува дека поради нискиот притисок бебето може да остане без доволно снабдување со крв. Заматениот вид може да е знак и на прееклампсија, состојба при која е нарушен протокот на крв низ постелката, што може да е опасно за бебето.

  • Остра повторувачка болка во стомак и во гради

Оваа болка може да е од банално истегнување на лигаментите, но е можно и трудницата да има контракции, особено ако болката е повторувачка во регуларни интервали. Притоа мора да се направи ЦТГ и да се верифицираат евентуалните контракции на матката. Овој симптом зборува за предвремено прскање на плодовите обвивки и е знак дека почнува породувањето. Треба веднаш да се појде кај гинеколог.