Четири спомени од детството кои ќе ги цени секое дете

Она што е посебно е тоа што ниту еден од советите нема врска со скапи подароци, екстравагантни одмори или претерани роденденски забави.

Иако на родителите им е важно нивните деца да имаат среќно детство, понекогаш не знаат како да создадат спомени кои нивните деца ќе ги ценат до крајот на животот. Мајка на три деца и семеен терапевт, Керол Ким, неодамна сподели „четири работи од детството кои децата со задоволство ќе ги паметат“. Она што е посебно е тоа што ниту еден од советите нема врска со скапи подароци, екстравагантни одмори или претерани роденденски забави.

„Создавањето добри спомени не бара скапи играчки или раскошни семејни патувања. Вашата присутност е највредниот подарок што можете да му го дадете на вашето дете“, вели Ким.

Квалитетно време поминато заедно

„Да се одвои одредено време за фокусирање само на своето дете е многу посебно. Играњето друштвени игри, читањето книги или само разговор може да создаде силни среќни спомени. Овие моменти му покажуваат на вашето дете дека сте присутни“.

Зборови на охрабрување

„Охрабрувачките зборови можат да имаат огромно влијание врз вашето дете. Децата често бараат одобрување од нивните родители, а вашите позитивни зборови можат да бидат моќен мотиватор и извор на утеха. Тие можат да им помогнат на децата да веруваат во себе, давајќи им самодоверба за прифаќање нови предизвици и продолжување понатаму кога работите стануваат тешки“.

Семејни традиции

„Тоа создава чувство на стабилност и заедништво. Семејните традиции прават децата да се чувствуваат како да припаѓаат и се дел од поголема приказна, продлабочувајќи го нивното чувство на сигурност и разбирање на семејниот идентитет и вредности“.

Правење добри дела

„Гледањето и правењето добри дела остава силен впечаток кај децата. Тоа им покажува колку е важно да се биде љубезен и грижлив. Ќе помнат  колку е добро чувството да им се помага на другите и ќе видат како им помагаат и нивните родители.