COVID-19. Проф. д-р Горан Тешовиќ, хрватски детски инфектолог: Синдромот кај децата и тинејџерите може да биде потенцијално смртоносен ако не се препознае навреме

Досега се пријавени десетина случаи на деца со мултисистемски воспалителен синдром во Хрватска. „Варира од сосема лесна клиничка слика до сериозна, која може да предизвика пад на крвниот притисок и шок. Може да влијае на кој било органски систем во телото, белите дробови, бубрезите, црниот дроб, васкуларниот или централниот нервен систем“, објаснува проф. д-р Горан Тешовиќ, раководител на Одделот за инфективни болести кај децата на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“ во Загреб

Мултисистемскиот воспалителен синдром предизвикан од COVID е сè уште нешто ново, што лекарите го забележаа само пред неколку месеци, кога започна епидемијата. Затоа не е можно да се дадат сигурни прогнози за тоа дали остава трајни последици кај децата: Проф. д-р Горан Тешовиќ, раководител на Одделот за инфективни болести кај децата на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“ во Загреб
Синдромот ги погодува помладите од 19 години, кои биле комплетно здрави пред да бидат заразени со вирусот SARS-CoV-2. Ретко може да се појави кај луѓе постари од 19 години, а најстариот пациент во Хрватска со овој синдром има 22 години

Лекарите, оваа пролет, за прв пат кај децата и адолесцентите, како последица на инфекцијата со коронавирус, почнаа да го забележуваат таканаречениот мултисистемски воспалителен синдром (MIS-C), кој може да нападне кој било дел од организмот. Досега се пријавени десетина вакви случаи, пишува хрватски „24сата“.

Како што објаснува проф. д-р Горан Тешовиќ, раководител на Одделот за инфективни болести кај децата на Клиниката за инфективни болести „Д-р Фран Михаљевиќ“ во Загреб, овој синдром ги погодува помладите од 19 години, кои биле комплетно здрави пред да бидат заразени со вирусот SARS-CoV-2. Ретко може да се појави кај луѓе постари од 19 години, а најстариот пациент во Хрватска со овој синдром има 22 години.

Овие случаи се доказ дека не постои гаранција дека COVID-19 не може да предизвика сериозни проблеми и компликации кај децата и адолесцентите. Бидејќи многумина сè уште погрешно веруваат дека COVID-19 е болест која е опасна само за постарите лица

„Синдромот за кој зборуваме е со имунолошко посредство и се јавува неколку дена или недели по инфекцијата со вирусот SARS-CoV-2. Варира од многу лесна клиничка слика до тешка, што може да предизвика пад на крвниот притисок и шок. Може да влијае врз кој било органски систем во телото, белите дробови, бубрезите, црниот дроб, васкуларниот или централниот нервен систем, да предизвика проблеми со згрутчување“, вели проф. д-р Тешовиќ, додавајќи дека овој синдром трае неколку дена и може да биде потенцијално смртоносен ако не се препознае навреме.

Иако има одредени разлики, MIS-C е сличен на претходно познатиот Кавасаки синдром кај децата

Иако има одредени разлики, тој е сличен на претходно познатиот Кавасаки синдром, болест која е карактеристична за децата и се манифестира со осип, треска, зголемени лимфни јазли и понекогаш воспаление на срцето и зглобовите. Но, мултисистемскиот воспалителен синдром предизвикан од COVID е сè уште нешто ново, што лекарите го забележаа само пред неколку месеци, кога започна епидемијата. Затоа, вели проф. д-р Тешовиќ, не е можно да се дадат сигурни прогнози за тоа дали остава трајни последици.

Се лекува со имуномодуларна терапија (на пример, имуноглобулини и кортикостероиди), а проф. д-р Тешовиќ истакнува дека и понатаму ги следат пациентите кои кои имале мултисистемски воспалителен синдром и дека сите се засега добро. Овие случаи се секако доказ дека не постои гаранција дека COVID-19 не може да предизвика сериозни проблеми и компликации кај децата и адолесцентите. Бидејќи многумина, имено, сè уште погрешно веруваат дека COVID-19 е болест која е опасна само за постарите лица. (24сата)

 ПРОЧИТАЈТЕ И…

Прим. д-р мед. науки Душко Фидановски: Повеќесистемскиот воспалителен синдром (MIS-C) најчесто се јавува кај деца кои немале никакви симптоми на COVID, а биле во контакт со лице болно или ПЦР позитивно на SARS-CoV-2 вирусот