Детска треска – има ли место за паника?

Треската се дефинира како телесна температура која е над 38 степени Целзиусови. Нормалната температура на телото е околу 36-37 степени. Оваа температура варира во текот на денот и може да се разликува во зависност од возраста, нивото на активност и други фактори.

Појавата на треска кај мало дете може да ги исплаши и вознемири родителите. Но, секое дете во детството во текот на ноќта имало треска, без разлика на внимателноста и грижата на родителите.

Треската се дефинира како телесна температура која е над 38 степени Целзиусови. Нормалната температура на телото е околу 36-37 степени. Оваа температура варира во текот на денот и може да се разликува во зависност од возраста, нивото на активност и други фактори.


Кога не треба да се грижите за треската на вашето дете?

Место за загриженост, сметаат лекарите, нема кога треската кај детето трае помалку од пет дена и кога тоа се однесува нормално, односно е расположено, и  јаде и пие нормално.

За нормална температура кај дете се смета температурата до 39.2 степени на возраст од 3 месеци до 3 години или 39.4 доколку е постаро. Послаби трески се јавуваат доколку бебето или детето било вакцинирано. Овие видови трески се нормални доколку траат помалку од 24 часа.

Треската како состојба треба да ве загрижи кога:

  • Бебе кое е помало од 3 месеци има треска. Треската може да биде единствената реакција на бебето кога е сериозно болно.
  • Треската кај детето трае повеќе од 5 денови. Можеби ќе бидат потребни дополнителни испитувања за можните причини.
  • Температурата е повисока од 40 степени.
  • Детето не се однесува нормално, тешко се буди или не зема доволно течности. Бебињата кои не трошат по 3 пелени дневно или постари деца кои не уринираат на секои 8 до 12 часа може да бидат дехидрирани.
  • Малото било вакцинирано неодамна и има температура над 38.8 степени или треска подолго од 24 часа.