Едногодишно дете во Србија престанало да дише поради фебрилни конвулзии, го спасил случаен минувач: ШТО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ВРЕМЕ НА НАПАД?

Фебрилните конвулзии најчесто се јавуваат кај деца на возраст од шест месеци до пет години

Цела Србија (и регионот) зборува за Марко Драгичевиќ и неговиот херојски потег. Имено, тој му го спасил животот на едногодишното момче кое со својата мајка се возело во автомобил во Обреновац. Детето се онесвестило на враќање од лекар поради фебрилни конвулзии, кои се последица на високите температури и наглото покачување на температурата.

Мајката веднаш го запрела автомобилот и го зела синот во раце, а потоа дошол друг автомобил од кој истрчал Драгичевиќ. Во тој момент момчето веќе престанало да дише, па Марко го легнал на земја и почнал да му дава вештачко дишење. Така успеал да го реанимира детето до доаѓањето на брзата помош.

Фебрилните конвулзии најчесто се јавуваат кај деца на возраст од шест месеци до пет години. Може да се препознаат по грчеви на мускулите на рацете, нозете и лицето, тресење на рацете и нозете, вкочанет поглед, губење на свеста, прекин на дишењето. Нападот обично трае кратко, околу три минути.

На децата треба да им се даваат многу течности и редовно да се проверува и мери нивната температура. Ако температурата се искачи над 38,5 степени целзиусови, родителите треба да му дадат на детето супозитории, сируп или таблети за намалување на телесната температура

Што да направите за време на напад?

Останете до детето и ако можете, легнете го со лицето надолу на земја со мека потпора под главата, свртена на страна. Отворете ги прозорците и изладете ја просторијата. Детето наскоро би требало да се освести. Јавете се на лекар. Кога детето ќе се освести, дајте му нешто да се напие и лек за намалување на температурата.

Како да му помогнете на детето?

Доколку децата се склони кон фебрилни конвулзии, за време на болест и ако температурата е висока над 38 целзиусови степени, потребно е детето да се задржи дома. На децата треба да им се даваат многу течности и редовно да се проверува и мери нивната температура. Ако температурата се искачи над 38,5 степени целзиусови, родителите треба да му дадат на детето супозитории, сируп или таблети за намалување на телесната температура, пишува „Индекс.хр“.

  • ПРОЧИТАЈТЕ И…

Интервју со д-р Мими Кимовска-Христова: При фебрилни конвулзии прво што треба да направат родителите е да го стават детето во странична положба за да не се задуши од сопствениот јазик