ЕПИЗИОТОМИЈА: Кога е неопходно да се направи за време на породувањето и колку трае закрепнувањето?

Епизиотомијата е хируршка процедура во која за време на породувањето се прави рез помеѓу вагиналниот отвор и анусот (перинеумот) со цел да се прошири вагиналниот отвор и со тоа да се олесни излезот на детето

Иако самата процедура на епизиотомија не е болна бидејќи се изведува под локална анестезија, процесот на опоравување е често непријатен и болен

Епизиотомијата е хируршки зафат со кој за време на породувањето се прави рез помеѓу вагиналниот отвор и анусот (перинеумот) со цел да се прошири вагиналниот отвор и со тоа да се олесни излезот на бебето.

Епизиотомија се прави непосредно пред да излезе главата на бебето, под локална анестезија, а настанатиот засек се шие веднаш по раѓањето.

Епизиотомијата порано била вообичаена практика за да се спречи природното пукање на ткивото, но се покажала како решение кое треба да се користи само во итни случаи. Епизиотомијата може да биде медијална или медиолатерална, а закрепнувањето по оваа процедура може да потрае неколку недели

Зошто е неопходна епизиотомија?

Во некои болници епизиотомијата беше вообичаена практика за да се спречи природното пукање на перинеумот што често се случува за време на породувањето.

Сепак, денес многу експерти веруваат дека природното пукање е подобра опција. Имено, породилните канали се еластични и набрзо по породувањето се враќаат во првобитната состојба, па дури и да дојде до природен пукнување на перинеумот, раната многу брзо зараснува и жената набрзо не чувствува никакви последици од пукнатината.

Од друга страна, епизиотомијата го прави пресеченото место многу поболно и е подложно на инфекции, а многу жени продолжуваат да чувствуваат болка и непријатност во таа област со месеци. Иако епизиотомијата се смета за застарена и не е идеално решение, сепак е неопходна во некои случаи.

Имено, епизиотомија е неопходна кога:

  • детето е загрозено и породувањето треба да се направи што е можно поскоро,
  • кога детето е исклучително големо,
  • трудницата е екстремно исцрпена и дехидрирана од предолго породување и повеќе нема сила,
  • детето е заглавено со рамениците при излегувањето.

Видови на епизиотомија

Во медицинската пракса постојат два вида на епизиотомија – медијална и медиолатерална, а лекарот при породувањето ја применува онаа што мисли дека е најсоодветна во тој момент. Медијалната епизиотомија е вертикален рез помеѓу вагиналниот отвор и анусот, и овој рез е наједноставно да се направи. Но, кај овој рез и понатаму постои опасност од понатамошно пукнување што може да се прошири до аналниот сфинктер и анусот.

Медиолатералната епизиотомија е кос рез кој започнува од вагиналниот отвор и се протега на левата или десната страна под агол од 45 степени. Со овој рез има најмали шанси да се прошири на аналниот дел, но сепак може да има негативни последици, поточно поголема загуба на крв и потешко закрепнување.

Колку долго трае закрепнувањето?

Иако самата процедура на епизиотомија не е болна бидејќи се изведува под локална анестезија, процесот на опоравување е често непријатен и болен.

Закрепнувањето по епизиотомија трае неколку недели.

Во првите денови по породувањето, целата вагинална област е прилично болна, вклучувајќи го и местото на самиот рез, за кое не е исклучено и малку да крвави без разлика на конците. Откако телото речиси ќе се опорави од породувањето, местото на резот сè уште ќе биде чувствително и сосема е нормално да чувствувате непријатност додека седите и се движите.

Токму затоа се препорачува мирување по епизиотомија.

За да ја ублажите болката и непријатноста, можете да нанесете ладни облоги на местото на резот и по препорака на лекарот да земате лекови на база на парацетамол кои не се сметаат за штетни за детето. Исто така, важно е да се внимава на хигиената на областа за да се избегнат инфекции.

Кога седите, се препорачува да користите перница со отвор што го намалува притисокот на оваа област.

Во првите денови по породувањето, целата вагинална област е прилично болна, вклучувајќи го и местото на самиот рез, за кое не е исклучено и малку да крвави без разлика на конците. Откако телото речиси ќе се опорави од породувањето, местото на резот сè уште ќе биде чувствително и сосема е нормално да чувствувате непријатност додека седите и се движите

Кога станува збор за сексуални односи по епизиотомија, тие често може да бидат болни уште некое време, па затоа се препорачува да побарате одобрение од гинеколог или патронажна сестра за да се утврди дека целосно сте закрепнале од оваа процедура.

Заклучок

Епизиотомијата е хируршка процедура во која за време на породувањето се прави рез помеѓу вагиналниот отвор и анусот (перинеумот) со цел да се прошири вагиналниот отвор и со тоа да се олесни излезот на детето.

Епизиотомијата порано била вообичаена практика за да се спречи природното пукање на ткивото, но се покажала како решение кое треба да се користи само во итни случаи. Епизиотомијата може да биде медијална или медиолатерална, а закрепнувањето по оваа процедура може да потрае неколку недели.