И татковците имаат симптоми на бременост – што е синдромот Кувад

Верувале или не, постојат симптоми кои може да се јават кај идните татковци за време на бременоста на жената и очекувањето на бебето.

Да, можеби на прв поглед ќе се зачудите, но и татковците чувствуваат промени кога жената ќе забремени.

Според податоците од Мајо клиниката, синдромот Кувад се јавува кај целосно здрави мажи кои очекуваат бебе. Овие симптоми не се третираат како ментални проблеми, а научниците истакнуваат дека може да бидат многу чести.

Овој синдром опфаќа широк спектар на симптоми – и психички и физички.

  • Физичките манифестации најчесто се мачнина, жиговина, болка во стомакот, проблеми со дишењето, грчеви во нозете, болки во грбот, уринарни инфекции, па дури и главоболка.
  • Психичките симптоми може да бидат намалување на либидото, немир, но и анксиозност и депресија.

Стручњаците за ментално здравје ја земале предвид хипотезата дека ова може да се јави по љубомората и неможноста да носат дете, но можеби и вина што направиле таква промена на својот партнер. Една писхолошка теорија го истакнува и проблемот на маргинализација на мажот за време на бременоста на жената.

Постојат многу теории, но ниту една не е медицински јасно докажана.

Се смета дека некогаш и тоа дека подобрата подготовка на мажот за татковство, како учество во пренаталните часови, доведува до појава на овој синдром.

Многу експерти, оваа состојба кај мажите, особено оние кои прв пат ќе станат татковци, ја поврзуваат со интерперсоналните борби, кои може да бидат неверојатно стресни поради измешаните емоции и чувства.

Лекарите истакнуваат дека е многу важно двајцата партнери да бидат свесни за постоењето на овој синдром, и да имаат добра и отворена комуникација, и да побараат стручна помош доколку навистина е потребна.