Истражување: Каков зеленчук сакаат да јадат децата?

Со варењето, зеленчукот ја задржува својата оригинална боја, вкус и крцкавост, а се задржува и едноличноста на површината и нема појава на процес на промена на бојата.

Холандските научници тврдат дека децата најдобро прифаќаат зеленчук готвен на пареа или во вода, кој го задржал својот крцкав вкус.

Тие на децата кои учествувале во истражувањето им подготвиле морков и боранија на шест различни начини, кои вклучувале готвење на пареа, во вода, па потоа пасирање, пржење, динствување и печење на зеленчукот на жар. Со варењето, зеленчукот ја задржува својата оригинална боја, вкус и крцкавост, а се задржува и едноличноста на површината и нема појава на процес на промена на бојата.

Децата главно не внесуваат доволно зеленчук, а на тој проблем може да се интервенира, тврдат научниците, со едноставно водење на сметка за начинот на негова подготовка, тврдат научниците.