Никогаш не му давајте на бебето месо без зеленчук

Месото изобилува со протеини, но не содржи влакна, па неговиот пат низ желудникот и цревата, доколку не е искомбинирано со зеленчук, може да биде многу побавен и да предизвика проблеми со варењето и надуеност кај детето.

Месото вообичаено се препорачува да се воведе во исхраната на, дури откако бебето ќе наполни седум, односно во осмиот месец од животот.

Кога, со претходна консултација во матичниот педијатар ќе одлучите да воведете месо во исхраната на вашето бебе, правете го тоа постепено, исклучиво како помал дел од оброкот. Најдобро е, според препораките на стручњаците, да се земе мало парче месо, да се свари убавои да се избленидра заедно со зеленчук.

Никако не е препорачливо на бебе да му се дава цел оброк направен исклучиво од месо. Месото како самостоен оброк е сосема доволно да му го понудите на детето еднаш до два пати во неделата.

Месото содржи премногу маснотии, но има и свои позитивни влијаниа врз здравјето. За разлика од млекото од кое е можно во целост да се издвои маснотијата, од месото тоа не е можно да се направи. Дури и посебно бирано немасно месо содржи барем седум проценти маснотии.

Месото изобилува со протеини, но не содржи влакна, па неговиот пат низ желудникот и цревата, доколку не е искомбинирано со зеленчук, може да биде многу побавен и да предизвика проблеми со варењето и надуеност кај детето.