ИСТРАЖУВАЊЕ ПОКАЖАЛО: Луѓето кои работат во овие професии најчесто се разведуваат

Паровите кои стапуваат во брак пред 32-та година имаат помала стапка на разводи.

Истражување  што го објави магазинот Форбс открило дека стапката на разводи во САД е повисока помеѓу паровите кои живееле заедно пред бракот. Повеќето луѓе го обвинуваат партнерот за разводот. Дури 66 отсто од разведените мажи сметаат дека другата страна требало повеќе да се потруди да го спаси бракот, додека 74 отсто од жените го мислат истото.

Исто така, ризикот од развод се зголемува за 75 проценти ако паровите имаат разведени пријатели. Оние кои повторно стапуваат во брак по разводот треба да знаат дека со секој следен повторен брак, веројатноста за распад на бракот се зголемува. Дури 73 отсто од третите бракови завршуваат со развод. Помалку е веројатно разведените повторно да се смират, па само шест проценти од разведените парови повторно се венчаат.

Паровите кои стапуваат во брак пред 32-та година имаат помала стапка на разводи. Паровите кои стапуваат во брак на возраст од дваесет и пет години имаат педесет проценти помали шанси да се разведат од паровите кои се венчаат на дваесет години. За оние кои стапуваат во брак по 32-та година, стапката на развод се зголемува за пет проценти годишно.

Што се однесува до професиите, најчесто се разведуваат келнерите и стјуардесите, а најмалку се разведуваат математичари, статистичари, вработени во финансии и физичари.

Шри Ланка има најниска стапка на разводи во светот, а Филипините заедно со Ватикан се единствената земја каде разводот е забранет.