“Каде си“: Кои пораки родителите најчесто им ги испраќаат на децата?

Како комуницираат и за што се грижат “дигиталните семејства“, покажало едно ново американско истражување.

Просечно американско семејство разменува дури 10.384 пораки годишно, открило ново истражување. Меѓу пораките кои родителите најчесто ги праќаат се: “Каде си“ (989 пати), “Кога ќе си дојдеш дома (1018 пати) и “Те сакам“ (1186 пати).

Истражувањето ги следело навиките на комуницирање на 2000 родители на деца на возраст од шест до 25 години и откриле дека текстуалните пораки се најпопуларна форма на комуникација.

Откриено е дека 53% од родителите со пораки најчесто договара планови за ручек или вечера. 46% од нив координира задачи и активности со СМС, а 43% проверуваат каде им се децата.

Речиси половина на анкетираните родители (47%), се грижат дека нивните деца минуваат премногу време пред екраните и тоа е она што покрај грижата каде се е прашање кое најмногу ги мачи.