Како да го подготвите постарото дете за принова?

Бебето носи како радост, така и нови предизвици за цело семејство. Особено, ако веќе имате дете.

За многу деца ова може и тоа како да биде стресен период, а на вас е на најдобар начин да го подготвите своето постаро дете за помладиот брат/сестра.

Еве и како:

  • Деца до две години

Децата во овој период не разбираат што значи да се има брат или сестра. Сепак, тие слушаат дека зборувате за бебе. Вашето однесување во тој момент е клучно. Имајте на ум дека не треба да го запоставувате постарото дете. Објаснете му што значи да добие брат или сестра, покажувајте му фотографии, гледајте детски филмови ии цртани на оваа тема. И што е најважно, детето нека почувствува дека е сакано.

  • Деца од две до четири години

На оваа возраст, децата се многу врзани за родителите и разбираат што значи да ги делат родителите, тетките, бабите и дедовците со други. Детето може да биде многу чувствително на оваа промена. Објаснете му колку е убаво да се биде постар брат или сестра, и вклучете го детето во организација и планирање на се поврзано со бебето.

  • Над 5 години

Децата на оваа возраст главно не се чувствуваат загрозено поради доаѓањето на бебе. Сепак, и нив треба да ги подготвите на сите промени. Објаснете им што подразбира доаѓањето на бебето во домот. Исто е многу важно да не ги запоставувате.

Секоја промена е тешка и не им паѓа на сите лесно. Затоа најважна е љубивта, без разлика колку години е старо вашето дете.