Како да ја подобрите исхраната на целото семејство?

При планирање и креирање на оброци, фокусот секогаш нека биде на разноликост и нутритивни вредности на намирниците.

Пет совети на доктор Ана Блажин Вучетиќ за подобрување на нутритивните квалитети ва исхраната на целото семејство.


  • Никогаш не е предоцна за подобрување на квалитетната исхрана. Дури и мали позитивни промени низ подолг временски период имаат големо влијание на здравјето.
  • Со едноставни пормени можете да допринесете за здравјето на сите членови на семејството: на пример, индустриското билно масло заменете го со здрави маснотии (маслиново масло, путер, кокосово масло со додадот на омега 3 масни киселини).

  • Исхраната надвор од дома сведете ја на минимум
  • Намалете го купувањето на пекарски производи и почнете во домот сами да правите леб и пецива, експериментирајќи со разни комбинации од органски житарки, семки, јаткасти плодови и безглутенско брашно.
  • При планирање и креирање на оброци, фокусот секогаш нека биде на разноликост и нутритивни вредности на намирниците. Така на пример, белиот ориз заменете го со интегрален, квинојата и просото комбинирајте го со разноврсни алги, или во хамбургерите мелемено месо заменете го со измиксан пилешки дроб.