КАЛИНКА – Зошто е добра за бебињата и децата?

Според педијатриските совети, сок од калинка на бебето може да почне да му се дава веќе од осмиот месец од животот, а може да му се понуди и кашичка од блендирана калинка, додека цели зрна се препорачуваат за деца постари од три години.

Само 100 мл сок од калинка, ќе допринесе детето да добие витамин Ц во доволна количина. Ова овошје, содржи и калиум, калциум, фосфор и железо. Таа се однесува и како чувар на здравјето на детските заби. Калинката е богата и со витамините А, Е и Б5.

Според педијатриските совети, сок од калинка на бебето може да почне да му се дава веќе од осмиот месец од животот, а може да му се понуди и кашичка од блендирана калинка, додека цели зрна се препорачуваат за деца постари од три години.

Дневата количина на сок од калинка за бебе од осум месеци, треба да биде најмногу 120 мл. Посебно треба да се обрне внимание на евентуалните алергиски реакции, па затоа пред воведување во бебешката исхрана, најдобро е да се консултира матичниот педијатар.

Сокот од калинка е особено добар во бременоста, поради изобилството од витамини минерали, а се смета и за плод на среќата.