Капини- природен лек за детскиот организам

Преполно со нутриенти, ова овошје помага при разни состојби во организмот.

Капините се вбројуваат со суперхрана, пред се поради лековитите антиоксиданти, како што се антоцијани, витамин Ц, елагинска киселина и други слични на неа.

Антиоксидантите учествуваат во процесот на штетното делување на слободните радикали и на тој начин помагаат во заштитата од заболување од карцином,го штитат кардиоваскуларниот систен, го забавуваат процесот на стареење на организмот и помагаат во борба против штетното делување на сонцето на кожата.

За во целост да се искористат позитивните својства на капините, пожелно е да се консумираат заедно со други бобинки, оти така се искористуваат хранливите состојки.

Елагинската киселина, еден од антиоксидантите во капините, е отпорна на високи температури, па останува присутна во мармаладите или другите слатки од капини заджувајќи го своето лековито својство.

Ако се јадат редовно, капините помагаат и при заштита од воспаленија на респираторниот систем.

Истражување спроведено на Универзитетот во Питсбург, открило дека капините природно содржат материи кои ги разоруваат клетките на леукемијата. Огромна предност е и високиот процент на диетални влакна во нив, кои допринесуваат за намалување на ризикот од појава на дијабетес, а создаваат и чувство на ситост, пто помага при регулирање на телесната тежина.