Кога бебињата можат да почнат да спијат на стомак

Кога мало бебе спие на стомак, има поголема веројатност да се прегрее, да вдиши премногу јаглерод диоксид и да се задуши.

Спиењето на бебињата на грб го намалува ризикот од синдром на ненадејна смрт на доенчиња (СИДС), според Американската академија за педијатрија (ААП). Меѓутоа, експертите велат дека по 12-месечна возраст, повеќето бебиња можат да спијат на стомак.

ААП препорачува бебињата да спијат на грб најмалку до 12-месечна возраст (или постари ако се родени предвреме). Меѓутоа, ако се превртат на стомак откако ќе ги спуштите – и сте сигурни дека лесно може да се превртат од стомак на грб – во ред е да ги оставите да спијат во таа положба.

Во првата година од животот, пред да можат лесно да се стркалаат од стомакот, не е безбедно бебињата да спијат со лицето надолу. Истражувањата покажуваат дека бебињата кои спијат на стомак имаат повеќе од двојно поголеми шанси да умрат од СИДС отколку бебињата кои спијат во други положби.

Кога мало бебе спие на стомак, има поголема веројатност да се прегрее, да вдиши премногу јаглерод диоксид и да се задуши.

Истражувањата покажуваат дека спиењето во стомакот може да ја инхибира способноста за ослободување топлина и регулирање на телесната температура кај бебињата со мала тежина. За да го намалите ризикот од прегревање, облечете го бебето во лесен повој што може да се носи, држете му ја главата и лицето непокриени и внимавајте на знаците дека на бебето му е премногу топло. Ако се потат или им е жешко кога ќе им ги допрете градите, отстранете слој од облеката или намалете ја температурата.

Експертите велат дека повеќето бебиња можат да спијат на стомак кога ќе наполнат една година. Пред 12 месеци, секогаш ставајте го бебето на грб за секое спиење, без разлика дали е тоа дремка или ноќно спиење. Ако вашето бебе само се сврти на стомак, во ред е да го оставите така.

„Кога ќе бидат доволно стари за слободно да се тркалаат напред-назад, тие може да изберат да спијат на стомак и тоа е во ред“, вели Елизабет Мареј, педијатар во детската болница Голисано во Рочестер, Њујорк, за Parents.com, забележувајќи: Од клучно значење е бебето да може лесно да се движи во и од таа положба“.