Кога девојчињата престануваат да растат и што може да предизвика заостанување во нивниот раст?

Повеќето девојчиња ја достигнуваат својата возрасна висина до 14 или 15 години. Оваа возраст може да биде помала во зависност од тоа кога девојката првпат добила менструација

Девојчињата растат со голема брзина за време на детството. Кога ќе достигнат пубертет, растот повторно драстично се зголемува. Девојчињата обично престануваат да растат и достигнуваат возрасна висина до 14 или 15 години, или неколку години по почетокот на менструацијата.

Како пубертетот влијае на растот?

Кај повеќето девојчиња пубертетот се јавува на возраст од 8 до 13 години, а скок во растот се јавува на возраст од 10 до 14 години. Тие растат само 2-5 дополнителни сантиметри во година или две по нивната прва менструација. Потоа ја достигнуваат својата возрасна висина.

Висината во голема мера зависи и од тоа колку се високи или ниски вашите родители

Повеќето девојчиња ја достигнуваат својата возрасна висина до 14 или 15 години. Оваа возраст може да биде помала во зависност од тоа кога девојката првпат добила менструација.

Можеби ќе сакате да го контактирате докторот на вашето дете ако вашата ќерка има 15 години и сè уште не добила менструација.

Која е врската помеѓу пубертетот и развојот на градите?

Развојот на градите често е првиот знак на пубертетот. Градите може да почнат да се развиваат 2 до 2,5 години пред девојчето да добие менструација.

Некои девојчиња може да забележат пупки на градите само една година по нивната прва менструација. За други, градите може да не почнат да се развиваат три до четири години по почетокот на менструацијата.

Пупките може да не се појават во исто време, но тие обично се појавуваат во рок од шест месеци една по друга.

Дали девојчињата растат со различна брзина од момчињата?

Пубертетот ги погодува момчињата малку подоцна од девојчињата.

Во принцип, момчињата почнуваат со пубертет на возраст од 10 до 13 години и доживуваат скокови на раст на возраст од 12 до 15 години. Ова значи дека нивниот најголем скок на раст се случува околу две години откако ќе се случи кај девојчињата.

Повеќето момчиња престануваат да добиваат висина до 16-годишна возраст, но нивните мускули можат да продолжат да се развиваат.

Која е просечната висина за девојчињата?

Според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), просечната висина приспособена според возраста за возрасни жени на возраст од 20 години и постари е 161.7 см.

До осумгодишна возраст, најраниот почеток на пубертетот, половина од сите американски девојчиња ќе бидат пониски од (127,5 см). Ова значи дека многу раст се случува за краток временски период.

Доволно сон, јадење хранливи намирници и редовно вежбање се добри навики кои можат да им помогнат на девојчињата да растат на здрав начин

Каква улога игра генетиката во висината?

Вашата висина во голема мера зависи од тоа колку се високи или ниски вашите родители.

Кога го набљудуваат растот на децата, педијатрите често ги прашуваат родителите за нивната висина, семејната историја на висина и моделите на раст.

Во принцип, колку се повисоки родителите, толку ќе биде повисоко детето и обратно.

Што предизвикува заостанување во растот?

Постојат многу фактори кои влијаат на растот, од неухранетост до лекови.

Некои девојчиња може да имаат доцнување во растот поради одредени медицински состојби, како што се проблеми со хормонот за раст, тежок артритис или рак.

Генетските состојби исто така играат улога. На пример, девојчињата со Даунов синдром, Нунан синдром или Тарнеров синдром може да бидат пониски од членовите на нивното семејство.

Девојките со Марфанов синдром може да пораснат повисоки од членовите на нивното семејство.

Ако сте загрижени за растот на вашето дете, контактирајте го педијатарот. Кога девојчето ќе достигне пубертет, растот обично ќе престане неколку години по нејзината прва менструација.

Заклучок

Доволно сон, јадење хранливи намирници и редовно вежбање се добри навики кои можат да им помогнат на девојчињата да растат на здрав начин.

Ако сте загрижени за растот на вашето дете, контактирајте го докторот на вашето дете што е можно поскоро.

Лекарот најверојатно ќе праша за историјата на раст на вашето семејство. Тие ќе го испитаат вашето дете и внимателно ќе ја разгледаат кривата на раст на вашето дете.

Понекогаш докторот може да користи тестови како што се рендгентски снимки или анализи на крвта за да помогне да се утврди причината за застојот во растот.                                                                                                                                 (Healthline)