КОГА И КОЕ МЛЕКО ДА СЕ ВОВЕДE ВО ИСХРАНАТА НА ДЕЦАТА? Одговараме на 5. најважни прашања за млечните производи

Светската здравствена организација ја истакнува важноста на доењето во првите шест месеци, а препораката е да се продолжи и понатаму. Повеќето мајки престануваат да дојат кога ќе се вратат на работа, па се прашуваат што да му понудат на детето во замена. Млеко! Кое, дознајте во текстот.

Кравјото млеко и се што се произведува од него, како јогурт, кравјо сирење, тврдо сирење, се вистински бомби полни со хранливи материи. Млекото содржи протеини и витамини со висока вредност: А, Д, Е, К и Б. Млекото и млечните производи се главните извори на суперминералниот калциум, кој е одговорен за испраќање сигнали од клетка до клетка; на нервите им треба за да може да пренесуваат импулси од нив до мускулите, тој е важен градежен материјал за коските и забите. Без оглед на тоа што калциумот бил складиран во вашите коски кога сте биле дете или млад возрасен, останува како резерва за целиот ваш живот. Затоа, децата треба да пијат околу половина литар млеко дневно, што одговара на една чаша млеко, едно парче сирење или една чаша јогурт.

Дали млечните производи се здрави за децата?

И тоа како! Како што веќе наведовме, по првата година од животот, децата треба да пијат околу половина литар млеко дневно – а тоа може да биде кравјо, козјо или млечна формула наменета за таа возраст. Она што во никој случај не е здраво се овошниот јогурт, пудинг, какаото и мешаните млечни напитоци, кои често содржат многу масти и шеќери, згора на тоа, ароми, бои и други адитиви. Дали знаевте дека дури 3% од овошјето во јогуртот му дава право на производителот да го стави името „овошен јогурт“ на неговото пакување?

Дали свежото млеко е подобро од трајното?

Не, свежото млеко и трајното млеко обработено со топлина не се разликуваат по количината на хранливи материи што ги содржат. Доколку спаѓате во категоријата на луѓе на кои свежото млеко редовно им се расипува, вистинската алтернатива е трајното млеко. Од ранливо-физиолошка гледна точка, ваквото млеко има речиси иста хранлива вредност како свежото, односно пастеризираното млеко. Губењето на витамини во млекото преработено со загревање е само 10% поголемо отколку во пастеризираното млеко, а речиси и да нема разлика во содржината на калциум. Единствениот недостаток: трајното млеко е помалку вкусно.

Што значи „пробиотски“?

Интакната или непроменетата цревна флора е важна за правилно функционирање на имунолошкиот систем. Во пробиотските јогурти се додаваат специјални бактерии од млечна киселина, кои позитивно влијаат на цревната флора. Се разбира, и обичниот јогурт и млечните производи кои не се третирани со загревање содржат живи бактерии од млечна киселина кои придонесуваат за поздрава состојба на цревниот систем.

Кога млекото предизвикува болест?

Многу луѓе не можат да ги толерираат шеќерите во млекото, односно лактозата. Кај таквите деца млекото најчесто предизвикува проблеми во дигестивниот систем. Во тој случај, киселите млечните производи или сирењето се најдобрата алтернатива. Освен тоа, млекото без лактоза е сè повеќе достапно во продавниците. Кај алергиите на млечни протеини, телото реагира на протеинската компонента која се наоѓа во млекото. Алергијата на кравјо млеко често се појавува во детството и исчезнува по неколку години. Во двата случаи, неопходно е да се оди на советување за навиките во исхраната за децата да ги добијат сите важни хранливи материи.

Како да придобиете дете кое не сака млеко?

Млекото на прв поглед изгледа здодевно – нема пена и не е шарено. Меѓутоа, вкусно е и му дава сила на телото. Ако не сакаат млеко, можете да им понудите путер или урда. Исто така, вкусот на млекото е сосема различен во палачинки, пире од компири и ориз со млеко. Јогуртот и млечните шејкови се особено популарни кај децата. Во ред е да им понудите какао и пудинг одвреме-навреме.