Кога може да вклучите целер во исхраната на бебето?

Жилавоста на целерот е проблематична за блендерите и единствен вистински начин да се омекне е да се свари.

Свежиот целер најдобро е во исхраната на бебето да се вклучи по првиот роденден. Но, сварен во комбинација со други намирници може да почне да се воведува во бебешката исхрана по 9. месец.

Ако некогаш сте се обиделе да испасирате целер, сигурно сте забележале дека тоа не оди лесно. Жилавоста на целерот е проблематична за блендерите и единствен вистински начин да омекне е да се свари. Но, за време на варењето се губат сите хранливи состојки што ги содржи кои ги има во свежа состојба.

Здравствените благодати на целерот за бебето вклучуваат добар прилив на витамини и минерали, антиоксиданти…

Целерот го јакне имуниот систем и помага при дигестивни и респираторни проблеми.

Ако сакате да му дадете целер на детето во свежа состојба, тогаш е најдобро да одвоите листови, убаво да ги измиете, и потоа да ги додадете во некоја кашичка која сте ја подготвиле со други намирници.