КОЈ НОСИ ПОДАРОЦИ, ДЕДО МРАЗ ИЛИ РОДИТЕЛИТЕ? Психолог дава одговор на прашањето кое ги мачи повеќето мајки и татковци

Што да им кажете децата, да ги оставите да веруваат во Дедо Мраз? Решението на оваа дилема е всушност многу едноставно.

Дедо Мраз е дел од усната традиција и чини една од фазите на детството. Токму тие фази во кои децата имаат грст илузии ги паметиме како посебни – во ова време секој од нас се сеќава на сопственото детство и слични приказни. Додека некои претходни генерации ја слушаа приказната за малиот Исус кој ќе им донесе подароци ако се добри во текот на годината, со текот на времето приказната за Дедо Мраз стана прифатена низ целиот свет.

Иако некои ќе мислат дека приказните за Дедо Мраз го поддржуваат маркетингот и материјализацијата на Божиќ, тоа не мора да биде така. Божиќ е празник во кој се слави семејството, заедништвото и радоста, а преку заедничкото украсување на борот, подготовката на колачи, украсувањето на трпезата навистина може да се почувствува тоа заедништво.А подароците што ги ставаме под борот можат да бидат симбол на внимание, израз на нашата љубов, знак дека сме слушале некого и сме мислеле на него.

И преку приказната за Дедо Мраз како некој кој е несебичен, добар, весел, емпатичен, родителите можат да поттикнат исти однесувања кај своите деца. Додека Дедо Мраз им носи подароци на децата ширум светот, родителите можат да ги поттикнат децата да ги споделат своите играчки, на пример, со децата кои живеат во дом. Понатаму, многу деца пишувајќи му писмо на Дедо Мраз со листа на споствените желби, вклучуваат желби за некој член од семејството или пријател. Од друга страна, приказната влијае на развојот на несебично однесување и воочување на потребите на другите, што придонесува за развој на емпатијата.

Иако некои ќе сметаат дека приказните за Дедо Мраз го поддржуваат маркетингот и материјализацијата на Божик, тоа не мора да биде така. Божик е празник во кој се слави семејството, заедништвото и радоста, а преку заедничкото украсување на елката, подготовката на колачи, украсувањето на трпезата навистина може да се почувствува тоа заедништво. И подароците што ги ставаме под елка можат да бидат симбол на внимание, израз на нашата љубов, знак дека сме слушале некого и сме мислеле на него.

Развој на креативно размислување

Бидејќи преку овие приказни децата ја развиваат својата имагинација, фантазираат,замислуваат, но и им поставуваат прашања на родителите, ваквите приказни всушност не се лоши бидејќи го поттикнуваат развојот на креативното размислување. Можеби е најдобро приказната за Дедо Мраз да ја започнете дека живее таму каде што сè е можно, во нашата фантазија и срца. Со оглед дека порано или подоцна секое дете ја дознава вистината за Дедо Мраз, нема опасност нашите деца да останат измамени.

„Дури и сознанието дека Дедо Мраз всушност не носи подароци,не може да го прекине празничната радост. Со објаснување дека родителите го продолжуваат делото на Дедо Мраз со делење подароци и изненадувања, верувам дека секое дете без траума ќе прифати такво објаснување“, вели психологот Кристина Бачкоња.

Не плашете ги децата

Но, она што може да предизвика траума кај детето е ако го плашиме детето со ликови од приказните. На пример, ако му кажеме на детето дека Крампус ќе го одведе ако не е добро, нашето дете навистина верува во тоа и може да биде многу исплашено и нервозно да го очекува доаѓањето на злобниот и страшен Крампус. Бидејќи нашата цел не е нашето дете да живее во страв и очај, секако би било добро родителите да не користат страшни ликови од имагинацијата за да му испратат порака – единствената порака што детето ја добива е огромен страв.

„Дали на детето ќе му раскажувате приказни за Дедо Мраз или не, зависи од вас. Ако одлучите да ја следите оваа традиција, можете да бидете спокојни знаејќи дека не им нанесувате никаква штета на вашите деца – всушност, сосема спротивно. Од друга страна, ако фактот на свесно лажење на детето за постоењето на Дедо Мраз ви е неорифатлив, тогаш повторно сметам дека тоа не е нешто што ќе го направи детето несреќно. Едноставно објаснување дека овие мали изненадувања ги ставивме во чизмата/под елката за да ги развеселиме нашите најблиски, ќе биде сосема доволно за едно четиригодишно дете“, додава Бачкоња.