КОВИД-19 во бременоста е поврзан со ризик од предвремено породување

Стапката на предвремени породувањата во бременоста со КОВИД-19 била околу 60 проценти поголема од просекот.

Трудниците со КОВИД-19 се изложени на поголем ризик од предвремно породување, укажува нова студија. Но, охрабрува веста дека КОВИД-19 кај мајката, не го зголемува ризикот од смртен изход кај детето.

Во истражувањето учествувале над 4.000 трудници, а повеќето од нив немале веќе постоечки здравствеи проблеми како дијабестес или астма.

Стапката на предвремени породувањата во бременоста со КОВИД-19 била околу 60 проценти поголема од просекот.

Според мислењето на стручњаците, студијата меѓу другото го поддржува напорите за вакцинација против КОВИД-19.