НА ОВОЈ НАЧИН ДЕТЕТО ЌЕ ИМА СИЛНИ И ЗДРАВИ КОСКИ: 3 работи кои се клучни за правилен развој и како да станат редовни навики

Ова се едноставни чекори, а за развојот на детето се неверојатно важни.

Честопати, здравјето на коските го земаме здраво за готово. Тие не се гледаат, не мислиме на нив. Дури тогаш кога ќе дојде до скршенива стануваме свесни дека треба да мислиме и на нив.

Најголемиот дел од развојот на коските се завршува до 20 година, а подоцна тоа забавува. Со тек на времето коските слабеат. Во тој период на развој важно е децата да јакнат коските, а ние родителите да се погрижиме за тоа, така што ќе вклучиме три основни работи – калциум, витамин Д и вежбање.

На децата им треба храна богата со калциум

Калциумот е минерал за кој се знае дека е основа на здравите коски. Најмногу го има во млечните производи, некои јаткасти плодови и семиња, грав, зелен лиснат зеленчук. Ако не сте сигурни како да го вклучите калциумот до исхраната на детето, можете да се посоветувате со педијатар.

Витаминот Д е важен

Витаминот Д му помага на телото да го апсорбира калциумот. Со оглед дека децата не јадат многу храна што е богата со овој витамин, суплементацијата е добра опција. Овој витамин го подобрува и имунитетот на детето.

Поттикнете го детето да вежба

Мускулите се јакнат тогаш кога ги користиме. Истото важи и за коските! Сите активности, како пешачење, трчање, скокање, качување се особено важни за јакнење на коските. Мускулте и гравитацијата создаваат притисок на коските, а тоа ги прави посилни и поиздржливи. Потрудете се детето да има барем еден час дневно некаква активност.

Овие три горенаведени работи се од неверојатна важност за децата, особено во периодот на забрзан раст во пубертетот и неколку години претходно.