Не е секој плач ист: Солзите на детето имаат различни пораки

Плачот може да биде асоцијација на илјада и една работа – докажале научниците од Универзитетот во Минесота и во Конектикат.

Во студија објавена во списанието “Емоции“, стрчњаците ги снимале плачењето и откриле дека децата произведуваат точно одредени звуци во зависност од тао што им пречи.

Плачот може да биде асоцијација на илјада и една работа – докажале научниците од Универзитетот во Минесота и во Конектикат.

Врисокот и шутирањето обично одат рака под рака и сугерираат физичка болка, објаснува професор Мајкл Потегал. Тој додава дека фрлањето работи на под или валкањето по под проследно со плачење се сигнал дека на детето му треба утеха.

Според водачот на студијата Џејмс Грин, кога децата беснеат и хистерично се однесуваат, тоа е тригер за некоја фрустрација.

“Неоставрените желби за последица имаат фрустрација која се манифестира со изливи на бес. Состојбата е слична како и кај исфрустрираните возрасни лица“, вели д-р Грин.

Меѓутоа, научниците откриле и дека децата не беснеат тука така, туку единствено под влијание на чувството на тага. Бебињата и помладите деца немаат намера, како што често се мисли, со изливите на бес да ги нервираат родителите, туку така се однесуваат кога се болни или им треба нешто. Тоа не важи за постарите деца, кои и тоа како знаат да манипулираат со солзите.