Не хранете го бебето кога и да заплаче

По шестиот месец од животот, бебето е задоволно со три оборци и две ужини дневно.

Ако го доите бебето, не треба пречесто да го ставате на гради, бидејќи бебињата кои често сакаат да цицаат, тоа го прват не поради глад, туку поради лагодност или несигурност.

Бебето не треба да се храни  кога и да заплаче, бидејќи плачењето не мора задолжително да значи дека бебето е гладно или жедно, туку едноставно сака да го земете во раце и да го смирите.

Повеќето бебиња бараат да јадат на секои два часа до возраст од два месеци, а на секои три часа, на возраст до шест месеци.

По шестиот месец, доенчето е задоволно до три оброка и две ужини дневно.

Ако бебето пие од шише, па престане да цица пред до крај да го испразни шишето, не треба да инсистирате да ја доврши.

Цврста храна не треба да се вклучува во исхраната пред четвртиот месец.

Детето во првата година од животот не треба да внесува шеќер, ни благо.