Не се откажувај, биди благодарен и љубезен… Овие фрази повторувајте му ги на детето

Ја играме улогата на родители најдобро што знаеме, понекогаш уверени дека знаеме што правиме, а понекогаш сомневајќи се во своите потези и методи.

Многу родители ги воспитуваат своите деца според моделот на своите родители (како нив ги воспитувале), а многумина го прават токму спротивното за да ги избегнат грешките на своите родители. Но, сите се согласуваат во истата желба, да го пораснат своето дете во среќна и самоуверена личност.

Повторувајте им ги на децата овие фрази и научете ги на правилен начин на размислување.

“СЕКОГАШ ДАЈ ГО НАЈДОБРОТО ОД СЕБЕ“

За жал, модерниот свет им го всади на луѓето во глава верувањето дека ќе бидеме најсреќни ако многу имаме. Научени нашите деца дека мораат да го имаат најновиот модел на мобилен телефон, пропуштаме да ги научиме на можеби најважната лекција. Една од нив е дека човекот е најсреќен кога дава, без да бара нешто за возврат. Со такви луѓе, сигурно дека сите би живееле во поубав и поздрав свет.

Научете го децата дека давањето е многу повредно од примањето, бидејќи да се види насмевка на нечие лице е многу поголема награда од било што материјално.

“ЦЕНИ ГИ МАЛИТЕ РАБОТИ“

Сигурно веќе сфаќате како вашето дете, на крајот на денот, најмногу се радува на малите работи – пеперутка на цвет, заеднички патувања и нив ќе ги запомни. Негувајте ја едноставноста кај децата, бидејчи така ќе ги научите што е вистинска среќа и низ животот секогаш ќе знаат да застанат, да вдишат о да бидат среќни што се живи.

“НЕ СЕ ОТКАЖУВАЈ“

Многумина, уморни од барање и неисполнети ветувања, се откажуваат и се согласуваат на живот што не го сонувале и сакале, а таквото однесување води кон долготрајно незадоволство. Научете ги децата во животот да го бараат она што го заслужуваат, што и да биде тоа, се додека не им штети на другите луѓе.

“СЕКОГАШ БИДИ БЛАГОДАРЕН“

Без разлика на она што моментално ви се случува, секогаш е добро да си припомните дека имате кров над глава, храна на масата и семејство. Децата е потребно да ги потсетите колку се важни овие работи и дека е потребно да бидат благодарни и да знаат дека тоа се “големи“ работи.

“ЉУБЕЗНОСТА Е НАЈГОЛЕМ ПОДАРОК“

Ништа нема да ве чини ако сте љубезни, а некому тоа ќе биде најголемиот подарок на светот. Ако ги научиме децата да бидат љубезни и внимателни, а при тоа, да не очекуваат ништо од другите, сигурно ќе пораснат во среќни луѓе.