НЕГА НА НОВОРОДЕНЧЕ: Што сè мајката треба да научи уште во родилиштето

Список на основни работи во врска со негата на бебето кои мајката треба да ги научи во првите денови од нејзиното родителство.

Пред со своето бебе да си заминете дома од породилиштето, важно е да совладете некои оновни работи во врска со неговата нега. Затоа би било добро да ги замолите медицинските сестри во родилиштето да ви помогнат и да ве научат како да се грижите за своето новороденче во првите денови.

Еве што, според препораките на Министерството за здравство на САД, секоја мајка треба да знае пред да го напушти породилиштето:

  • Да го држи своето бебе, со придржување на вратот
  • Да смени пелена
  • Да го искапе, облече и повие бебето
  • Да го нахрани бебето и да му помогне да подригне
  • Да го исчисти папокот кој не е паднат
  • Да знае да користи пумпа за чистење на носните канали
  • Да измери телесна температура кај бебето
  • Да го смири своето бебе