Новите мајки трошат над 1.400 часа грижејќи се дали бебето е здраво

Околу 337 часа мајките трошат на праќање пораки или телефонски разговор со своите мајки. Најмногу се грижат за здравјето на детето - 58%, па следи грижата дали детето јаде доволно и дали напредува со растот и тежината.

Најново истражување покажало дека новопечните мајки трошат повеќе од 1.400 часа, односно повеќе од 58 дена се во грижа за здравјето на своето дете во првата година од животот.

Дури 330 часа од тоа време посветено е на пребарување интернет страници и поставување на прашања по различни групи како “Дали моето бебе ќе престане да плаче“ или “Зошто моето дете нема столица веќе три дена?“:

Околу 337 часа мајките трошат на праќање пораки или телефонски разговор со своите мајки. Најмногу се грижат за здравјето на детето – 58%, па следи грижата дали детето јаде доволно и дали напредува со растот и тежината.

Мајките повеќе од 58 дена се во грижа за здравјето на своето дете во првата година од животот.

Ова истражување всушност имало за цел да ја подигне свеста за алергиите кај новороденчињата. Педијатрите велат дека 76% од родителите не знаат дека алергијата на кравјо млеко може да биде знак за идни алергии. Не знаат ниту дека постојат мерки кои може да ги превземат за да го намалат ризикот од идни алергии.