ОДИ СЕ ЗАПОЗНАЈ СО ДЕТЕТО, ЗОШТО СЕ СРАМИШ? Како да му помогнете на срамежливо дете повеќе да се дружи

Дали сте загрижени за тоа колку малку пријатели има вашето дете? Дали е можно да е интровертна или само срамежлива? Додека срамежливоста произлегува од нервозата во социјални ситуации со странци, интровертноста е одраз на личноста.

Иако срамежливите деца не се секогаш интровертни, интровертните деца можат да бидат среќни и им е пријатно во својот мал свет. Иако би сакале да се дружат со други деца, нивната огромна грижа и срам го победува секој обид за дружење.

Сакате вашето дете да биде подруштвено

Добрата вест е дека има многу работи што можете да ги направите за да помогнете во надминување на срамежливоста, бидејќи таа често може да се надрасне. Еве неколку едноставни начини на кои можете да му помогнете на вашето дете да ја надмине својата срамежливост.

Не ги етикетирајте како „срамежливи“

Вака го терате детето да мисли за себе како за „срамежливо“. Како резултат на ова, детето почнува да глуми „срамежлива“ улога без да се обиде да се промени. Обидете се да користите придавки кои не се „срамежливи“ за да ги опишете постапките на вашето дете наместо да ги етикетирате. Можете да им објасните на луѓето дека на детето едноставно му треба време да се прилагоди на новите околности или дека претпочита да гледа како се одвиваат активностите околу него пред да се вклучи.

Зголемете ја самодовербата

Децата кои се сигурни во себе се помалку склони кон срамежливост. Одредете ги силните страни на вашето дете и искористете ги. Дали се надарени за музика? Спорт? Вашето дете ќе може да се гледа себеси како талентирано и способно ако ги поддржувате овие способности. Неговата самодоверба му овозможува да се однесува похрабро во социјалните услови. Бидете често со него. Кога вашето дете е во социјални средини, како група деца кои играат или група родители, останете со него и дозволете му да истражува. Можете постепено да се оддалечувате од вашето дете на кратки интервали додека тоа станува поопуштено. На пример, додека вашето дете си игра на подот, вие возрасните можете да седите заедно на столици. Доколку е потребно, секогаш можете да се вратите кај вашето дете.

Пофалете го секое добро однесување

Охрабрете го вашето дете да ги користи новите социјални вештини што ги учи. Дајте му многу топли, искрени пофалби кога ќе го видите како се обидува да ја надмине својата срамежливост. Ако вашето дете се чувствува непријатно да го прави ова на јавно место, постапете со претпазливост. Кажете му како се поминало добро, кога сте сами.

Дајте им време

Дозволете му на вашето дете малку време да се опушти. Избегнувајте да ги испраќате децата директно кај друго дете за да се запознаат. Наместо тоа, оставете му на детето да избере дали сака да си игра со играчка што е блиска до другите деца. Зборувајте со смирувачки тон кога ги мотивирате.