Овошна каша од јаболка

Омилена храна на малите бебиња се овошните кашички. Секоја каша што ќе ја купите, секако дека можете и сами да ја направите.

Кашата од јаболка е слатка и е популарна како прв избор за храна на бебето. Освен што бебињата уживаат во вкусот, таа е полна со витамин Ц и влакна, а некои студии докажуваат дека јаболката може да бидат добра заштита од евентуалниот развој на астма.

Состојки и подготовка:

Во тенџере загрејте вода, ставете ја излупената и исчистена јаболка и на тивок оган варете околу 10 минути. Минимизирајте го времето за варење за да се сочуваат сите минерали и витамини. Извадете ја јаболката од тенџерето, измијте ја под млаз вода, ставете ја во блендер додека не се претвори во каша. Ако е потребно додадете малку од водата каде се варела јаболката. Доколку бебето има над 10 месеци, кашата може да биде и со поголеми парчиња јаболка, па за тоа, овошјето само притиснете го низ дробилица за компир.