ПОД КРЕВЕТОТ ЖИВЕЕ ЧУДОВИШТЕ: Еве од што најмногу се плашат бебињата и децата од предучилишна возраст

Во секоја фаза од развојот, малечкото чувствува страв од одредени дразби и појави. Тие се резултат на адаптација на неговото тело, развој на имагинација и влијание од околината.

Секое дете има свои специфични стравови, не постои универзално правило за тоа кога и како ќе се ослободи од нив, но сите ние главно сме поминале низ истите страшни искуства, од кои некои стануваат смешни додека растеме, а некои се засекогаш чудовишта кои не сакаме да ги предизвикуваме во темница. Еве од што најчесто се плашат децата.

Мало бебе се плаши:

 • Бучава
 • Непознати возрасни лица
 • Паѓање
 • Кога неговите родители не се тука
 • Силни визуелни дразби – бои, сјајна облека, големи возила во движење и големи предмети кои одеднаш му се приближуваат
 • Промена во околината
 • Силни и ненадејни звуци, бучава, викање, бура, дожд, лаење или други гласни животни
 • Темнина

Како што расте детето, така и видовите на стравови стануваат поспецифични, нивниот број се намалува и преовладуваат визуелните стравови. Тоа се: паѓање при одење, непознати кучиња, оддалечување од мајката. Страшните илустрации во бајките и некои сцени на телевизија го зголемуваат стравот.

Кај децата од предучилишна возраст, стравовите стануваат нешто подлабоки и поповрзани со другите луѓе, семејството, околината, како и со сето она што нивната имагинација го навестува. Тоа често се:

 • Страв од осаменост и загуба
 • Страв од натприродни појави – духови, чудовишта, магии
 • Страв од провалници
 • Страв од одење на поткровје, во подрум