(ПОДКАСТ) „ВАШ ПЕДИЈАТАР“ СО Д-Р СЦИ. АЛЕКСАНДАР САЈКОВСКИ: Покачена телесна температура кај децата

Покачената температура е симптом на повеќе болести и нормален одговор на организмот во борбата против некоја инфекција

Покачената температура е симптом на повеќе болести и нормален одговор на организмот во борбата против некоја инфекција, вирусна или бактериска, иако може да се јави и во други случаи, како што е после вакцинација, при некои хормонални нарушувања, кај автоимуни болести итн. Најчесто се јавува ноќе и во тек на викендите и ги избезумува родителите, особено оние кои првпат се во таа улога.

  • Што треба да направат родителите кога детето среде ноќ ќе качи температура?
  • Дали веднаш треба да се даде антипиретик, средство за симнување на температурата и дали овие лекови треба да му се даваат на дете со покачена температура кое е во добра општа состојба, без болки или други непријатности?
  • Дали општата состојба на детето треба да биде прв показател за наредните дејства или треба стрикно да се држиме до бројката која ја покажува топломерот?
  • Како правилно се мери телесната температура на детето?
  • Зошто покачената температура е ургентна состојба кај бебињата и зошто родителите треба да ја сфатат сериозно?
  • Кога се јавуваат фебрилни конвулзии?
  • Кои се најефикасните методи за симнување на покачената температура во домашни услови?

На овие и други прашања на тема покачена телесна температура кај децата во новото издание на подкастот „Ваш педијатар“ одговара д-р сци. Александар Сајковски, доктор на медицински науки, специјалист педијатар, супспецијалист неонатолог, врвен стручњак, исклучителен соговорник, подеднакво обожуван и од дечињата и од родителите.