Педијатар одговара на прашањето: „Моето бебе ќе наполни една година овој месец. Зарем не треба да зборува досега?“

Развојот на говорот кај доенчињата започнува веднаш по нивното раѓање. Смирувачките гласови што ги слушаат за време на менување пелена и хранење на пример ги учи на „основите на разговор“, како што е „Јас плачам, а некој одговара“

ФОТО: Unsplash
  • Прашање: „Моето бебе ќе наполни една година овој месец. Зарем не треба да зборува досега?“
  • Одговара: Д-р Дата Мунши, педијатар од Розвел (Џорџија)
Извор: Healthy Children – From the American Academy of Pediatrics

 

Одговор:

Не мора. Доенчињата и децата растат и се развиваат самостојно, индивидуално. Ова значи дека тие достигнуваат големи скокови во развојот како што е зборувањето преку постепен напредок од серија помали достигнувања.

Учење на основите на јазикот

Развојот на говорот кај доенчињата започнува веднаш по нивното раѓање. Смирувачките гласови што ги слушаат за време на менување пелена и хранење, на пример ги учи на „основите на разговор“, како што е „Јас плачам, а некој одговара“. Потоа, тука е тој магичен прв пат кога ќе ве погледнат во очи, ќе гугаат и ќе се насмевнуваат, обично на возраст од околу два месеци. Овие моменти обично добиваат непосреден и обожувачки одговор од родителите и ги зацврстуваат вербалните и невербалните вештини како што се тонот на гласот, имитацијата на бучава и вербалната брзина.

Гугање и имитирање

Помеѓу 4-7 месеци, бебињата почнуваат да прават повторливи звуци. Нивното постојано гугање им овозможува да експериментираат со различни тонови. Исто така, им помага добро да ја „наместат“ пораката што сакаат да ја пренесат на другите.

Околу 6 или 7 месеци, бебињата почнуваат да имитираат едноставни зборови како „мама“, „дада“… Одговарањето, повторувањето и додавањето звуци и зборови преку интеракција лице в лице, разговор и читање книги го поттикнува понатамошниот развој на говорот.

Иако е нормално да се видат варијации во говорот на оваа возраст, педијатрите можат да помогнат да бидете сигурни дека вашето дете е на вистинскиот пат. Педијатрите имаат многу алатки за да го проценат напредокот на вашето дете и да помогнат да се постигне нивниот целосен потенцијал

Поврзување зборови со постапки

Кога имаат околу 8-12 месеци, бебињата почнуваат да им даваат значење на гестовите, зборовите и фразите што ги гледаат и слушаат секој ден. Можеби ќе почнат да ги поврзуваат зборовите со постапките кога слушаат едноставни реченици како „ајде да се бањаме“ или „да седнеме на седиштето во автомобилот“. На оваа возраст, бебињата се како сунѓери. Ја апсорбираат секоја насмевка, намуртено лице и разговор додека почнуваат да го сфаќаат и комуницираат со светот околу нив. И тие практикуваат повторно да комуницираат со врисоци, смеа, единствени зборови и гестови.

Околу времето на својот прв роденден, бебињата брборат употребувајќи различни звуци. Тие можат да кажат 1 или 2 едноставни зборови како „мама“, „дада“ или „па-па“, да го препознаат нивното име и луѓето што ги гледаат секој ден и да разберат едноставни реченици како „Каде е тато?“

Разговарајте со вашиот педијатар

Не двоумете се да споделите каква било загриженост, доколку вашето бебе:

  • не реагира на вашиот глас или гласни звуци
  • престанува да брбори, да искажува едноставни зборови или да прави работи што ги правело
  • реагира премногу чувствително на одредени звуци како блендер
  • изгледа дека не сака да се гушка, да се смее или да комуницира со другите

Запомнете:

Иако е нормално да се видат варијации во говорот на оваа возраст, педијатрите можат да помогнат да бидете сигурни дека вашето дете е на вистинскиот пат. Педијатрите имаат многу алатки за да го проценат напредокот на вашето дете и да помогнат да се постигне нивниот целосен потенцијал.