ПРЕПОРАКИ ОД ЛЕКАР: Овој лек против болки никогаш не треба да го давате на дете со варичела – колку и да чеша неговиот осип

Не давајте ибупрофен за варичела освен ако не е препорачано од лекар. Овој лек кој се зема без рецепт може да предизвика тешки кожни заболувања кај децата со осип што чеша. Еден од најсериозните е некротизирачкиот фасцитис - опасна по живот бубачка што јаде месо и бара итно болничко лекување

Ибупрофен не е соодветен за лекување на овие проблеми, а лекарите препорачуваат исто така да се избегнува и аспирин

Ибупрофен е лек кој многу луѓе го користат за справување со досадна болка, намалување на отокот и генерално лекување на помали болести. Но, никогаш не треба да им се дава на деца со варичела (овчи сипаници), предупредуваат експертите.

Овој лек кој се зема без рецепт може да предизвика тешки кожни заболувања кај децата со осип што чеша. Еден од најсериозните е некротизирачкиот фасцитис – опасна по живот бубачка што јаде месо и бара итно болничко лекување.

Д-р Сара Џарвис, лекар на NHS, вели: „Ибупрофен може да биде навистина ефикасен во лекувањето на болка и непријатност кај децата. Исто така, може да помогне да се намали високата температура ако вашето дете е вознемирено поради тоа. Но, ако вашето малечко има варичела (овчи сипаници), треба да избегнувате да користите ибупрофен.“

„Тоа е затоа што може да го зголеми ризикот од сериозна инфекција на кожата кај децата кои се заразени со вирусот на варичела“.

Абас Канани, фармацевт, додаде: „Не давајте ибупрофен за варичела освен ако не е препорачано од лекар. Може да го зголеми ризикот од сериозна реакција на кожата.“

„Ибупрофен може да биде навистина ефикасен во лекувањето на болка и непријатност кај децата. Исто така, може да помогне да се намали високата температура ако вашето дете е вознемирено поради тоа. Но, ако вашето малечко има варичела (овчи сипаници), треба да избегнувате да користите ибупрофен“,
Д-р Сара Џарвис, лекар на NHS

„Во тешки случаи, познато е дека се јавува состојба наречена некротизирачки фасцитис, која е тешка и често опасна по живот инфекција. Ибупрофен е нестероиден антиинфламаторен лек (НСАИЛ) и упатството за лекување на овчи сипаници од National Institute for Health and Care Excellence (NICE) Clinical Knowledge Summaries (CKS) препорачува НСАИЛ да се избегнуваат кај деца со варичела“.

Некротизирачкиот фасцитис е предизвикан од бактерии кои влегуваат во отворена рана, како што е исеченица, гребаница, изгореница или каснување од инсекти.

Исто така, може да влезе во телото по операција или инјектирање лекови.

Состојбата што брзо напредува убива помеѓу 11 и 22 отсто од пациентите на глобално ниво, според Светската здравствена организација.

Варичелата, една од потенцијалните причинители, е многу заразна инфекција која предизвикува чешање. Првенствено ги погодува децата и обично се повлекува сама по себе во рок од две недели без потреба од посета на лекар.

Но, исто така носи и неколку непријатни симптоми, вклучувајќи:

 • Осип со чешање;
 • Плускавци исполнети со течност;
 • Красти;
 • Висока температура;
 • Болки;
 • Губење на апетит;
 • Прави генерално да се чувствувате лошо.

Ибупрофен не е соодветен за лекување на овие проблеми, а лекарите препорачуваат исто така да се избегнува и аспирин.

Но, постојат и други опции, според Абас и д-р Џарвис. Родителите може да се обидат да му дадат на детето парацетамол за да ја олеснат болката и непријатноста. Тие исто така можат да користат креми за ладење или гелови за да го намалат чешањето на осипот.

Д-р Џарвис вели: „Можете да користите парацетамол за болка и вознемиреност, но проверете ја точната доза за возраста на вашето дете кај вашиот фармацевт. Антихистаминот кој создава поспаност, како што е хлорфенамин, исто така може да биде корисен за лекување на проблематично чешање ако вашето дете е над една година“.

„Избегнувајте да му давате на вашето дете аспирин бидејќи тој е поврзан со развој на Рејов синдром кај некои деца, кој може да го оштети нивниот мозок и црн дроб“.

NHS, исто така, препорачува пиење многу течности за да се избегне дехидрација, сечење на ноктите на детето или ставање чорапи на рацете навечер за да се минимизира гребењето, капење во ладна вода и носење широка облека. (Сан)

ИБУПРОФЕН НЕ Е ПОГОДЕН ЗА ДЕЦА КОИ ИМААТ:

 • Варичела (овчи сипаници);
 • Ако некогаш имале алергиска реакција на ибупрофен;
 • Астма;
 • Проблеми со стомакот, срцето, црниот дроб или бубрезите;
 • Здравствени проблеми кои значат дека имаат зголемен ризик од крвавење;
 • Воспалителна болест на цревата (IBD) – на пр. Кронова болест или улцеративен колитис;
 • Знаци на дехидрација.

Извор: NHS