Препознајте анемија кај детето

Слабокрвните деца се релативно добро расположени, но брзо се заморуваат при напор, а може да се јави и отежнато дишење.

Блага анемија може да се појави без никакви симптоми. Како нивото на железо во крвта се намалува, бебето или детето може да ги има следниве симптоми:

  • Делува раздразливо
  • Повремено како да останува без здив
  • Помалку јаде
  • Делува заморно и слабо
  • Има главоболки и вртоглавици
  • Бојата на кожата станува бледа
  • Ноктите стануваат слаби и кршливи

Слабокрвните деца се релативно добро расположени, но брзо се заморуваат при напор, а може да се јави и отежнато дишење. Кај повеќето деца може да се забележат и знаци на пореметување со снабдување со кислород, особено од страна на мозокот и срцето, бидејќи овие два органи во таа смисла се најчувствителни (вртоглавица, зуење во ушите, играње пред очи, главоболка, забрзана работа и чукање на срцето или неодредени болки во градите околу срцето).

Симптомите кои родителите најчесто ги препознаваат како можни знаци на слабокрвност кај своите деца се силно или послабо изразено бледило на кожата и на слузницата (бледилото не е секогаш знак за анемија бидејчи бојата на кожата зависи од нејзината дебелина, пигментација и крвоток). Други знаци на анемија се незаинетерсираност за игра, слаб апетит, засилено потење. Кај децата со понагласена анемија се јавува и кршливост на ноктите и косата.