Препознајте ги знаците на шеќерна болест кај детето

Ако детето лесно се заморува, често уринира и постојано е жедно, можно е да има зголемено ниво на шеќер во крвта.

Како и кај возрасните, причината за дијабетес кај децата не е до крај разјаснета. Веројатно станува збор за комбинација на генетски фактори и фактори на околината, иако поголемиот број на деца со дијабетес тип 1, немаат семејна историја на болеста. Овој тип на дијабетес е најчест од сите типови болести кај децата (95% деца помлади од 16 години).

ЗНАЦИ И СИМПТОМИ

Постојат бројни рани симптоми кои покажуваат дека детето може да има тип 1 дијабетес:
  • Зачестено мокрење на поголема количина на урина
  • Засилена жед, сувост на устата и грлото
  • Губење на телесна тежина
  • Зголемен апетит
  • Чувство на замор
  • Пеленски осип кај новороденче, кое не минува со вообичаена нега
  • Болки во стомакот, мачнина и повраќање
  • Главоболка
  • Пореметување на однесувањето