РАСТЕ БРОЈОТ НА ПОЗИТИВНИ НА КОВИД-19: Реинфекциите се сè почести – Колкава е веројатноста повторно да се заразите со коронавирус?

Реинфекциите со Ковид станаа сè почести, поради падот на антителата и еволуцијата на вирусот

Очигледно е дека варијантите на омикрон BA.4 и BA.5 започнуваат нов бран на инфекции

Расте бројот на позитивни лица на Ковид-19. Според последните податоци, очигледно е дека варијантите на омикрон BA.4 и BA.5 започнуваат нов бран на инфекции. Во продолжение, експертите одговараат на клучните прашања за реинфекција и превенција од вирусот.

Инфекцијата со омикрон сама по себе се чини дека е слаб бустер на имунитетот, што значи дека ако сте биле заразени за време на претходните бранови, вашиот имунолошки одговор веројатно нема да биде зајакнат 

Колку се чести реинфекциите со Ковид?

Иако ретки на почетокот на пандемијата, реинфекциите стануваат сè почести како што поминуваат месеците и годините – особено по доаѓањето на омикрон, што поттикна 15-кратно зголемување на стапката на реинфекции, покажуваат податоците од Канцеларијата за национална статистика на Велика Британија.

Делумно, ова е поради падот на заштитните антитела предизвикани од инфекција и/или вакцинација со текот на времето, но вирусот исто така и еволуирал за да избегне некои од овие имуни одбрани, што ја прави реинфекцијата поверојатна.

„Оригиналната варијанта на омикрон BA.1 сама по себе беше масовно имуноизбегнувачка, предизвикувајќи огромен број на пробивни случаи, дури и кај вакцинираните“, рече Дени Алтман, професор по имунологија на Империјал колеџ во Лондон. „Исто така е слабо имуноген, што значи дека инфицирањето нуди мала дополнителна заштита од повторно фаќање на вирусот. Згора на тоа, сега има дополнителен доказ за маргиналната способност на претходниот омикрон да подготви каква било имунолошка меморија за BA.4 или BA.5, подваријантите кои се чини дека го поттикнуваат последниот бран на инфекции.

Вирусот, исто така, еволуираше за да стане попренослив, што значи дека дури и краткотрајно во минување изложување на заразено лице значи дека можете да вдишете доволно вирусни честички за да се заразите сами.

Ако имав омикрон на Божиќ или на почетокот на 2022 година, дали е веројатно дека ќе го фатам вирусот повторно?

Постои дополнителен доказ за маргиналната способност на претходниот омикрон да подготви каква било имунолошка меморија за BA.4 или BA.5, подваријантите кои се чини дека го поттикнуваат последниот бран на инфекции

„Дефинитивно има многу луѓе кои заболеле од Ковид на почетокот на годината и кои повторно го добиваат, вклучително и некои со BA.4/5 кои имале BA.1/2 пред само четири месеци, кои мислеле дека ќе бидат заштитени“, рече професорот Тим ​​Спектор, кој ја води Зое здравствената студија.

„Сè уште немаме доволно податоци за да откриеме точно кога се подложните периоди (за реинфекција), што е една од причините зошто ни треба луѓето да продолжат да ги регистрираат своите симптоми.

Знаеме дека сè уште е прилично ретко во рок од три месеци, а порано исто така беше ретко во рок од шест месеци, но тоа повеќе не е случај“.

Дали некои луѓе се поподложни на реинфекција од другите?

Според се уште необјавените податоци од Данска, кои ги разгледуваа реинфекциите со подваријантата BA.2 омикрон во рок од 60 дена од фаќањето на BA.1, ваквите реинфекции беа најчести кај младите, невакцинирани луѓе, со лесна болест. Други студии на сличен начин сугерираат дека вакцинацијата против Ковид-19 обезбедува значителна дополнителна заштита од реинфекција преку зајакнување на имунолошкиот одговор на луѓето.

Вирусот, исто така, еволуираше за да стане попренослив, што значи дека дури и краткотрајно (во минување) изложување на заразено лице значи дека можете да вдишете доволно вирусни честички за да се заразите сами

Сепак, инфекцијата со омикрон сама по себе се чини дека е слаб бустер на имунитетот, што значи дека ако сте биле заразени за време на претходните бранови, вашиот имунолошки одговор веројатно нема да биде зајакнат со повторното фаќање на вирусот во почетокот на оваа година.

Дали моите симптоми ќе бидат поблаги вториот пат?

Општо земено, инфекциите треба да бидат помалку тешки по втор, трет или четврти пат, бидејќи луѓето треба да имаат одреден остаток на имунитет – особено ако тие исто така биле вакцинирани, што дополнително ќе ги зголеми нивните нивоа на имунолошка заштита. Сепак, секогаш има исклучоци од ова. „Анегдотално, некои луѓе овој пат го добиваат подолго отколку минатиот пат“, рече Спектор.

Исто така е премногу рано да се знае за ризикот од долг Ковид поврзан со BA.4/5, додаде тој.

Дали повторно треба да носиме маски?

Додека Велика Британија (и остатокот од светот) се движи во период во кој доминираат BA.4 и BA.5, потенцијалот за повторна инфекција изгледа висок. „Ние сме во доста сериозна ситуација поради конвергенција на фактори: земја каде што умерено успешната трета бустер кампања сега е одамна минато, со намален имунитет и последователни големи бранови на омикрон до доминацијата на BA.4/5“, рече Алтман.

Вакцинацијата против Ковид-19 обезбедува дополнителна заштита од реинфекција

„Заклучокот е дека сите ние треба да се сметаме себеси за суштински незаштитени, освен можеби од прием во единицата за интензивна нега и смрт, а потоа, како и досега, со зголемување на ризиците со возраста“.

Маските за лице и вентилацијата продолжуваат да обезбедуваат важни дополнителни слоеви на заштита – особено во преполни места. „Јас сè уште носам маска, но не евтина маска – носам соодветна маска FFP2 или 3“, рече Спектор. „Овие нови варијанти сè уште се многу пренoсливи во воздухот и ви треба уште помала количина за да се заразите, така што мислам дека маската е дефинитивно добра идеја кога само еден од 30 луѓе носи маска“. (Гардијан)