РЕДОК ФЕНОМЕН: На скопска Гинекологија се роди бебе во “воден превез“

Бебе родено во амнионска обвивка е ретка појава и се случува еднаш на 80.000 раѓања. Неверојатните фотографии на т.н “en caul“ породување кое пред три дена се случи на Клиниката за гинекологија во Скопје го одземаат здивот еднакво како и бебињата на нив, но и ги потсетуваат сите мајки дека нашите тела еднаш биле нечиј цел свет, а сега тие се наш!

Завчера, на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје се случи несекојдневно породување. Станува збор за медицинско чудо и редок феномен, т.н. “en caul“ породување или раѓање на бебе во амнионска обвивка, кој се случува еднаш во 80.000 породувања.

“Бебето во превез“ на свет дојде со помош на асс. д-р Елена Ѓоргиевска Николовска, гинеколог која заедно со својата колешка правеле породување со царски рез кај трудница која носела близнаци.

“Како гинеколог-акушер со 18 годишно работно искуство на Универзитетската клиника за гинекологија и акушерство во Скопје, имав прилика заедно со мојата колешка асс. д-р Катерина Николоска да породиме пациентка во термин со близначка бременост со царски рез, при што, по породувањето на првото бебе, започна породувањето на второто бебе со „воден превез“. Целата екипа во операционата сала во еден момент беше благопријатно изненадена од овој природен феномен, и покрај големиот број на породувања кои ги правиме секојдневно. Навистина, тогаш сфаќаме колку е совршена природата и како ги создала совршено сите работи“, вели асс. д-р Елена Ѓоргиевска Николовска.

“Раѓањето е навистина единствено и посебно искуство!“, вели д-р Николовска (десно), која породувањето на “магичното“ бебе го направила со асс. д-р Катерина Николоска (лево).

 

ШТО ЗНАЧИ “БЕБЕ ВО ПРЕВЕЗ“ И ЗА КАКОВ ФЕНОМЕН СТАНУВА ЗБОР?

“Во тек на бременоста бебето е сместено во матката на мајката, во обвивка која се нарекува околуплодова или амнионска обвивка, исполнета со течност, која го штити од бактерии и вируси од надворешната средина во тек на неговиот развој. Исто така, ги поддржува постелката и папочната врвца да ги извршуваат своите функции – да донесат кислород и хранливи материи од мајката кон бебето. На овој начин се развива бебето и преживува заштитено во стомакот на мајката. Породувањето понекогаш може да почне со прскање на околуплодовите обвивки и да истече околуплодовата вода или тие се прскаат јатрогено за да се забрза и олесни породувањето. Во текот на породувањето многу ретко се случува околуплодовата обвивка да не прсне и бебето да се роди заедно со обвивката во околуплодовата вода, во таканаречен „воден превез“, целосно како што било и внатре во матката. Тоа се случува во едно од 80.000 раѓања. Многу ретко се случува при царски рез, бидејки околуплодовите обвивки мора да прснат, за да се породи плодот, а скоро никогаш не се случува при спонтано вагинално раѓање“, објаснува асс д-р Ѓоргиевска Николовска.

 

Како исклучително редок феномен во природата, луѓето отсекогаш му придавале мистични значења на раѓањето во „воден превез“. Некои култури веруваат дека ваквото раѓање е спиритуално, па дури и магично. Насекаде во светот се верува дека раѓањето во обвивките им носи среќа и на бебето и на целото семејство. Во многу култури се верува дека бебињата родени во обвивки се родени за големи животни достигнувања.

ШТО СЕ СЛУЧУВА ПО ПОРОДУВАЊЕТО?

По породувањето се прскаат обвивките и се слуша најубавиот звук – првиот плач на бебето.