РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Чоколадна торта со маскарпоне крем

Овој рецепт за чоколадна торта со маскарпоне крем е одличен за оние кои сакаат слатко. Маскарпонето му дава свежина на чоколадниот бисквит кој е сладок, што го прави идеален десерт за летните денови.

Потребно:

  • 200 гр темно чоколадо
  • 200 гр путер
  • 200 гр шеќер
  • 4 јајца
  • 200 гр брашно
  • 1 лажичка прашок за печиво
  • 200 гр маскарпоне
  • 200 мл павлака за шлаг
  • 2 лажици шеќер во прав
  • Ванилин шеќер

Подготовка: Во сад на тивок оган или во микробранова печка растопете го темното чоколадо со путерот. Додадете шеќер, јајца, брашно и прашок за печиво и сè добро измешајте. Смесата истурете ја во претходно подмачкан и набрашнет калап за торта. Печете во загреана рерна на 180 степени, 30-35 минути. Додека тортата се лади, подгответе го кремот маскарпоне. Во сад измешајте ги маскарпонето, шлагот, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер. Миксирајте додека смесата не стане мазна и кремаста. Кога тортата целосно ќе се излади премачкајте ја со кремот. По желба посипете со рендано чоколадо. Тортата ставете ја во фрижидер најмалку еден час пред послужување, за да може кремот да се стегне. Добар апетит!