РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Грчки колач од готови кори

Кремаст десерт кој сигурно ќе ви се допадне!

Потребно:

За филот:

  • 5 јајца
  • 200гр шеќер
  • 40гр густин
  • 150гр гриз
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 1.300мл млеко
  • 50гр маргарин

За сирупот:

  • 300гр шеќер
  • 300мл вода
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • Рендана кора од лимон или портокал

И уште:

  • 10 кори за пита
  • 100гр растопен маргарин

Подготовка: СИРУПОТ: Во тенџере ставете го шеќерот и прелијте го со вода. Додадете го и ванилиниот шеќер и ставете да проврие. Нека врие пет минути, па додадете ја ренданата кора од лимон или портокал. Промешајте. Оставете сирупот да се олади. ФИЛОТ: Во сад измешајте ги јајцата, густинот, гризот, ванилиниот шеќер и 300мл млеко. Се тоа убаво изматете и соединете. Потоа преостанатиот литар млеко ставете го во тенџере и на шпорет. Додадете го шеќерот и кога ќе зоврие ставете ја смесата со јајцата. Цело време мешајте. Филот е готов кога ќе згусне. Додадете го маргаринот во готовиот фил и мешајте додека не се стопи.


Тавчето премчакајте го со истопениот маргарин. Ставете 5 кори. Секоја кора премачкајте ја со малку од стопениот маргарин, но не премногу. На петта кора ставете го цел фил и израмнете. Преку филот ставете ги преостанатите пет кори, и сите повторно премачкајте ги со маргарин, освен последната. Исечете ја питата на коцки и прелијте со малку од маргаринот кој ви останал. Ставете колачот да се пече во претходно загреана рерна на 180 степени, околу 30-35 минути. Жешката пита прелијте ја со ладниот сируп и оставете да се олади.