РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Карфиол карбонара

Ручек кој кога еднаш ќе го подготвите, постојано ќе биде на вашето мени. Вкусен оброк во кој ќе ужива целото семејство.

Потребно:

  • 500гр карфиол
  • 1л вода
  • 150гр пилешки гради
  • 1 кромид
  • 20гр путер

За сосот:

  • 300гр павлака
  • 120гр пармезан
  • 1 јајце
  • Сол
  • Бибер

За наросување:

  • 3 парчиња сланина
  • 10гр млад кромид

Подготовка: Карфиолот прелијте го со вода и варете го 5 минути. Во тавче со димензии 15х15цм ставете го сварениот карфиол, разделен на цветови. На путер пропржете го кромидот и додадете го белото месо исчено на коцки. Зачинете со сол и бибер. Кога месото ќе биде испржено, ставете врз карфиолот. Павлката измешајте ја со пармезанот, додадете го јајцето и зачинете. Се заедно убаво соединете и прелијте преку месото и карфиолот. Сланината исечкајте ја на коцки, ставете ја одозгора заедно со ситно исечканиот млад кромид. Печете на 170 степени, околу 20 минути.