Потребно:
Количината е доволна за 16 парчиња бисквити
- 200гр путер
- 300гр брашно
- 100гр шеќер
- 200гр кафеав шеќер
- 2 јајца
- 1 жолчка
- 1 лажичка екстракт од ванила
- Рендана кора од половина портокал
- 1 лажичка прашок за печиво
- 100гр црно чоколадо исечкано на парчиња
- Морска сол
Подготовка: Во тенџерче растопете го путерот на средна температура. Загревајте го 5 минути, додека не порими потемна боја, тргнете го од шпрет и ставете го во чинија. Чинијата ставете ја во фрижидер додека путерот не се олади (40-60 минути). Кога ќе се олади, додадете го и белиот и кафеавиот шеќер. Се изматете со миксер додека смесата не се соедини. Додадете ги јајцата и матите уште половина минута. Додадете ја и жолчката. Матете и додавајте го кората од портокал, екстрактот од ванила, па постепено додавајте го брашното и прашокот за печиво. Матете 3-4 минути. Додадете ги и парчињата чоколадо. Ставете ја смесата на чиста работна површина, поделете ја на четвртини и секој дел изролајте го. Деловите завиткајте ги во проѕирна фолија, а потоа ставете ги во фрижидер. Оставете да отстои еден час. Загрејте ја рерната на 180 степени. Во тавчето ставете хартија за печење. Извадете ги парчињата од фолијата и исечете ги на дебелина од 5 сантиметри. Ставете ги на хартија за печење и одделете ги. Наросете морска сол. Печете ги околу десет минути.