РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најлесен похован карфиол

Понекогаш со задоволство избираме оброк без месо, а похованиот карфиол е едно од тие јадења. Во продолжение ви откриваме како да можете да го подготвите дома.

Потребно:

  • 1 главица карфиол
  • 1 шолја брашно
  • 2 јајца
  • 1 шолја лебни трошки
  • Сол и црн пипер по вкус
  • Масло за пржење

Подготовка: Карфиолот измијте го и одвојте го на помали цветови. Во еден сад подгответе ја смесата за поховање: брашното во еден сад, изматените јајца во друг сад и лебните трошки во трет сад. Во секој сад додадете сол и бибер по вкус. Земете ги парчињата карфиол, прво потопете ги во брашно, па во јајца и на крај во презлата. Внимавајте цветовите да бидат добро покриени со смеса. Загрејте го маслото во тава на средна топлина. Кога маслото е доволно жешко, пржете ги парчињата карфиол во помали серии до златно кафеава боја, околу 3-4 минути. Извадете го похованиот карфиол и ставете го на хартиена крпа за да го впие вишокот масло. Послужете го топло со сос по желба. Добар апетит!