РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Најмеки кифлички по рецептот на баба

Што и да планирате да подготвите за претстојните празници, традицијата вели дека нема добра трпеза без домашни кифлички. Ова е едноставен рецепт, што секогаш успева. Можете да ги полните со сирење, но и да ги оставите празни, еднакво се вкусни.

Потребно:

  • 650гр брашно
  • 250мл млеко
  • 20гр квасец
  • 2 лажички шеќер
  • ½ лажичка сол
  • 2 јајца
  • 1 белка
  • 50мл маслиново масло
  • 1 полна лажица кисела павлака
  • 50гр путер
  • 200гр фета сирење

Подготовка: Во шолја иситнете го квасецот, додадете шеќер и ставете малку млако млеко и измешајте. Во друг сад ставете го остатокот од млекото, јајцата и белката. Додадете го активираниот квасец и измешајте. Додадете го маслото и киселата павлака. На крајот додадете го брашното и солта. Замесете тесто. Оставете го покриено да стаса. Подолете го на три дела, формирајте топчиња и оставете ги да одморат 5-6 минути. Секое топче поделете го на три дела. Првиот дел развлечете го на големина од чинија, па премачкајте со путер. Врз него ставете го второто развлечено тесто и премачкајте го со путер и него. Одозгора ствете го и третиот дел, исто со големина колку чинија. Со сукало развлечете кора што е можно потенка, малку наросете брашно, но што е можно помалку. Исечете на 16 триаголници, филувајте со сирење и свиткајте во кифлички. Истото направете го и со преостанатото тесто. Кифличките покријте ги да одморат 20 минути, па премачкајте со жолчка и наросете со сусам. Печете на 200 степени, околу 30-35 минути.