РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Највкусен компир од рерна

Ова јадење може да се јаде самостојно или пак како раскошен прилог со некое месо. Рецептот е многу едноставен, но многу вкусен и кога еднаш ќе подготвите компир на овој начин, нема да сакате повеќе да го јадете поинаку.

Потребно:

  • 250мл павлака за готвење
  • 2 чешниња лук
  • 30гр путер
  • 1.250гр компир
  • 1 лажичка сол
  • Малку бибер
  • 250гр рендан кашкавал
  • Свежа мајчина душица

Подготовка: Растопете го путерот и измешајте го со павлаката и ситно исчеканиот лук. Рерната загрејте ја на 180 степени. Излупете ги компирите и исечете ги на тенки кругови. Посолете ги и додадете им бибер. Во калап за печење наредете една третина од исчеканите компири и врз нив ставете од растопениот путер и павлака (една третина). Ставете една третина од кашкавалот и неколку ливчиња мајчина душица. Повторете ја постапката уште еднаш, а третиот слој компири залијте го со павлаката и путерот, но не стават кашкавал. Покријте со фолија и ставете во рерна да се пече 50-60 минути, додека компирите не омекнат. Потоа извадете го калапот, наросете го остатокот од кашкавалот и вратете во рерна уште 15 минути, додека не се растопи кашкавалот и не добие златно-жолта боја.