РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Печени јаболки во парчиња леб

Овој период е идеален за топли слатки задоволства од јаболка кои совршено го крепат телото и се задоволство за сите сетила. Децата особено уживаат во вкусот на јаболки надополнет со мирисни зачини, но во овој десерт ќе уживаат и останатите членови на семејството.

Потребно:

  • Еден француски леб (исечкан или искинат на покрупни парчиња)
  • Две печени јаболки (големи)
  • Пет јајца
  • 1 ½ чаша млеко
  • Половина чаша шеќер
  • Половина чаша слатка павлака
  • ¼ мала лажичка сол

За прелив:

  • Една лажичка цимет
  • Две лажици путер
  • Три лажици кафеав шеќер
  • Две лажици шеќер
  • 2/3 чаша брашно

Подготовка: Премачкајте го тавчето со масло и во него ставете го лебот и исечените печени јаболки. Во посебен сад измешајте ги јајцата, млекото и шеќерот. Потоа, додадете ја слатката павлака и мешајте додека се не се соедини. Смесата рамномерно истурете ја врз лебот и јаболките. Во смесата може да додадете и малку путер. Нежно протресете ја тавата. Загрејте ја рерната на 180 степени. Печете околу 40-45 минути.

Преливот направете го така што во сад ќе го измешате кафеавиот шеќер, белиот шеќер, циметот, а потоа и путерот. Полека додадете го брашното и мешајте додека се не се соедини. Со смесата прелијте ги јаболките и лебот, 5 минути пред да ги извадите од рерна. Кога десертот ќе биде готов и ќе се олади, покријте го со фолија и оставете го да отстои во фрижидер преку ноќ.