РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Полнети печени пиперки

Ова е рецепт за вистински гурмани, кој ќе ве остави без зборови.

Потребно:

  • 8 пиперки
  • 300гр телешко месо
  • 1 поголем кромид
  • 2 чешниња лук
  • 150гр ориз
  • 4 лажици маслиново масло
  • 100гр кашкавал
  • 1 лажичка мелен црвен пипер
  • Сол
  • Црн пипер
  • Свеж магдонос

Подготовка: Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и оставете го на страна. На пиперките исечете им ги врвовите, исчистете ги и исечените врвови исечкајте ги на коцки. На загреано масло додадете го исечканиот кромид, месото на коцки и исечканите пиперки. Посолете, додадете црн пипер и гответе на средна температура, додека месото и кромидот не добијат боја. Додадете го лукчето, мелениот црвен пипер и кратко пропржете. Тргнете го од оган, додадете го сварениот ориз и убаво измешајте. Со добиената смеса наполнете ги пиперките и наросете ги со изренданиот кашкавал. Ставете ги во огноотпорен сад, покријте со алуминиумска фолија и печете ги 40-50 минути во загреана рерна на 200 степени. Кога ќе бидат готови, наросете со свеж исечкан магдонос. Добар апетит!